Siirry sisältöön

Kansainvälinen neuvontasivusto ns. buyout -sopimuksista musiikin tekijöille

19.02.2021

Tekijänoikeusjärjestöjen kansainvälinen kattojärjestö CISAC on avannut neuvontasivuston, joka auttaa säveltäjiä ja musiikin tekijöitä sopimusasioissa erityisesti oikeuksista neuvoteltaessa. Sivusto on laadittu yhteistyössä USA:ssa kehitetyn Your Music Your Future -kampanjan kanssa.

Your Music Your Future International –sivuston tavoitteena on neuvoa ja auttaa musiikin tekijöitä sopimusneuvotteluissa, joita he käyvät sävellystoimeksiannoista. Sivusto auttaa tekijöitä ymmärtämään oikeuksiin ja niistä maksettaviin korvauksiin liittyviä vaihtoehtoisia malleja.

Kampanjan esikuvana on Yhdysvalloissa vuonna 2019 käynnistynyt kampanja ”Your Music Your Future” koskien lähinnä angloamerikkalaisilla markkinoilla esiintyviä ns. buyout-sopimuksia, jossa esimerkiksi tv- ja tuotantoyhtiöt sekä suoratoistopalvelut ostavat tekijöiltä musiikin kaikki oikeudet kertakorvauksella.

Tekijä luovuttaa taloudelliset oikeutensa

Buyout-sopimuksessa musiikin tekijä saa teoksen oikeuksien luovutuksesta kertakorvauksen. Tämä kertakorvaus kattaa kaiken tekijän tekemän työn sekä musiikkiteoksen tulevan hyödyntämisen.

Musiikin tekijä luovuttaa musiikkia käyttävälle toimijalle kaikki taloudelliset oikeutensa, eikä saa tulevasta käytöstä ja esittämisestä enää tekijänoikeuskorvauksia. Sopimusmalleja on ehdoiltaan ja laajuudeltaan monenlaisia ja tekijältä vaaditaankin sopimusneuvotteluissa tarkkuutta.

Teosten esittämisestä maksettavat tekijänoikeuskorvaukset ovat perinteisesti olleet musiikin tekijöille merkittävä, pitkäaikaista ansaintaa tuova tulonlähde. Musiikki on merkittävä osa elokuvien, TV:n ja muun audiovisuaalisen median tarinankerrontaa.

Tähän asti sarjojen ja elokuvien esityksistä, uusinnoista ja kymmenienkin vuosien päästä tapahtuvista uudelleenesityksistä saatu tekijänoikeustulo on mahdollistanut säveltäjille pitkäaikaisen uran ja säännöllistä tuloa tuottavan teosportfolion kokoamisen.

Tietoa sopimusvaihtoehdoista

Your Music Your Future International -sivuston tavoitteena on kasvattaa säveltäjien ja musiikin tekijöiden tietoisuutta sopimusasioista. Se on suunnattu koko CISACin kansainväliselle yhteisölle, johon kuuluvat 230 tekijänoikeusjärjestöjen asiakkaat yli 120 maassa.

Sivusto jakaa tietoa sopimusmalleista ja erilaisten sopimusvaihtoehtojen vaikutuksista, jotta musiikin tekijät voivat tehdä itselleen järkeviä valintoja. Kampanjasivusto tarjoaa konkreettisia esimerkkejä ja case-artikkeleita eri maiden tekijöiden kertomana.  

”Säveltäjien ja musiikin tekijöiden on oltava tietoisia oikeuksistaan, ymmärrettävä vaihtoehdot ja tehtävä tietoisia valintoja oman tulonmuodostuksensa tavasta. Heidän tuleva toimeentulonsa riippuu siitä ”, sanoo CISACin puheenjohtaja, ABBA-yhtyeestäkin tunnettu Björn Ulvaeus tiedotteessa.

Lue lisää

CISACin tiedote

Jaa somessa