Siirry sisältöön

Kesäkuun tilitys maksetaan 12.6. – muutoksia elävän musiikin ja tv-alueen tilitykseen

22.05.2014

Kesäkuun tilitys maksetaan musiikintekijöille ja -kustantajille torstaina 12.6. Pankkiyhteyksistä riippuen tilitettävät rahat näkyvät tilitystä saavien tekijöiden tileillä noin 1–3 pankkipäivän kuluessa.

Kesäkuun tilitys koostuu pääosin vuonna 2013 radiossa, tv:ssä, konserteissa, festivaaleilla ja muissa elävän musiikin tapahtumissa soitetun musiikin esityskorvauksista.

Kesäkuun tilityksen yhteydessä otetaan käyttöön uudenlaiset kategoriat elävän musiikin tapahtumista ja keikoista maksettavien korvausten tilitykseen. Lisäksi myös tv:ssä esitetyn musiikin korvaukset maksetaan päivitettyjen tilityskertoimien mukaan. 

Elävän musiikin tilitys jakautuu jatkossa kolmeen alueeseen: yleisömäärään perustuvat tapahtumat, laskutettuun summaan perustuvat tapahtumat ja pienet tapahtumat. Jaottelu perustuu samanlaisiin kategorioihin, joita käytetään, kun tapahtumien järjestäjiä laskutetaan musiikin käytöstä. Muutoksen myötä maksamme tilitystä aiempaakin tarkemmin juuri sille musiikille, joita tapahtumissa ja tilaisuuksissa on soitettu.

Aiempaa tarkemman tilityksen mahdollistaa se, että ravintolat ja tanssipaikat ilmoittavat kuukausittain järjestämiensä musiikkitapahtumien tiedot. Tilaisuuksien järjestäjiltä saatujen tapahtumatietojen sekä esiintyjiltä saatujen esitysilmoitusten perusteella maksetaan korvauksia niille tekijöille, joiden musiikkia on esitetty.  Tapahtumista, jotka eivät kuulu Teoston laskutuksen piiriin, ei makseta tilitystä. Tilityksen muutos ei koske konserteissa tai festivaaleilla esitettyä musiikkia.

TV:ssä esitetyn musiikin korvaukset tilitetään kesäkuussa päivitettyjen kertoimien perusteella. Kertoimia on päivitetty siten, että muun muassa musiikkiesityksille, joissa on esiintyjän kuva mukana (konserttien live-taltioinnit, musiikkivideot) tai jotka esitetään prime timen aikana, maksetaan korvaukset korkeimman tilityskertoimen mukaan. Vastaavasti ohjelma- tai kanavatunnuksissa, mainoksissa ja taustamusiikkina käytetty musiikki ovat jatkossa samanarvoisia.

Teoston tekijäasiakkaat voivat tarkistaa kesäkuun tilityksen teoskohtaiset tiedot ja summat Teoston verkkopalvelussa 12.6., kun tilitys on maksettu. Tällöin verkkopalvelusta löytyvät myös tilityskertoimet, joita kesäkuun tilityksessä on noudatettu.

Jaa somessa