Siirry sisältöön

Kotimainen musiikki soi eniten live-esityksissä ja Ylen kanavilla

Porin Jazz tapahtuma
02.07.2024

Teoston vuoden 2023 tilastojen mukaan 30 prosenttia kaikesta Suomessa esitetystä musiikista on kotimaista. Luku on hieman edellisvuosia korkeampi, mutta kaukana aiemmasta, jopa yli 50 prosentin tasosta. Kotimaista musiikkikenttää kannattelee elävä musiikki, jossa jopa 80 prosenttia esitetystä musiikista on kotimaista. Myös Ylen maakuntaradioissa esitetystä musiikista yli puolet on kotimaista.

Kotimaisen musiikin huippuvuosi näyttää olleen vuosi 2017, jolloin peräti 56 prosenttia kaikesta Suomessa esitetystä musiikista oli kotimaista. Viimeiset kolme vuotta kotimaisuusaste on ollut alle kolmanneksen kaikesta musiikista.

Elävästä musiikista jopa 80 prosenttia oli vuonna 2023 kotimaista. Taso on pysynyt viime vuosina tasaisena, eli niin isoissa kuin pienissäkin tapahtumissa suomalaisuus pitää pintansa. Kaikkein suurin kotimaisuusaste viime vuonna oli isoissa striimaustapahtumissa, joissa jopa yhdeksän kymmenestä kappaleesta oli kotimainen. Myös seurakuntien esittämästä musiikista jopa 87 prosenttia on kotimaista.

Radiokanavista eniten kotimaista musiikkia soittivat Ylen maakuntaradiot. Siellä kotimaisuusaste oli viime vuonna 52,3 prosenttia, mutta osuus on laskenut huippuvuodesta 2020 jonkin verran. Kaupallisissa radioissa kotimaisuusaste on 30 prosenttia ja taso on pysynyt viime vuodet tasaisena.

Televisiokanavilla on vastaava ero Ylen ja kaupallisten kanavien välillä. Ylen tv-kanavilla esitetystä musiikista 21,2 prosenttia on kotimaista, kun kaupallisen tv:n puolella vastaava luku on 10,8 prosenttia. Televisiossa musiikin kotimaisuusaste on viime vuosina noussut tasaisesti, johtuen muun muassa suosituista musiikkiohjelmista.

Vähiten kotimaista musiikkia kuulee tilausvideopalveluissa (Video On Demand), joissa kotimaista musiikkia on vain 5,7 prosenttia kaikesta esitetystä.

Äänikirjat ovat viime vuonna nousseet uudeksi kotimaisen musiikin esityskanavaksi. Vaikka esitetyn musiikin määrä on vielä vähäistä, siitä jopa 99 prosenttia on kotimaista. Musiikkia esitetään tyypillisesti esimerkiksi musiikkihenkilöiden elämänkerroissa, joissa ne rakentavat uudella tavalla äänikirjan tarinaa. Lue artikkelistamme lisää äänikirjoissa käytetystä musiikista >>

Kotimaiseksi tilastossa lasketaan Teoston asiakkaana olevien oikeudenhaltijoiden säveltämä tai sanoittama musiikki sen esitysminuuttien mukaan. Listalla ovat mukana tekijänoikeussuojan alaiset teokset. Tilasto eroaa hieman Yleisradion omasta tilastosta, jossa kotimaiseksi lasketaan myös ulkomaisten tekijöiden kappaleet, jos esittäjä on kotimainen.

Jaa somessa
Lue lisää