Siirry sisältöön

Kotimainen musiikki valloitti vuoden 2013 soitetuimpien kappaleiden listojen kärkipaikat

14.07.2014

Anssi Kelan säveltämä, sanoittama ja esittämä Levoton tyttö oli vuoden 2013 soitetuin kappale Teoston keräämien esitystietojen mukaan. Esityskertoja kertyi yli 6600 radiokanavat, tv-esitykset ja elävän musiikin keikat mukaan lukien.

Kaupallisten radioiden kymmenen soitetuimman kappaleen lista oli vuonna 2013 ennätyksellisen kotimaisvoittoinen: eniten soineen kymmenen kappaleen listalle sijoittui peräti yhdeksän kotimaista teosta. Kelan Levoton tyttö oli ykkönen, J. Karjalaisen Meripihkahuone kakkonen ja Erinin Ei taida tietää tyttö kolmonen. Sekä J. Karjalainen että Haloo Helsinki olivat listalla mukana kahdella kappaleella.

Ylen radiokanavilla soi eniten vuoden 2013 euroviisukappale Marry me (1 165 esityskertaa) ja tanssipaikoilla ikisuosikki Paratiisi (2 400 esityskertaa), joka on ollut tanssipaikkojen esitetyin kappale vuodesta 2000.

”Kotimaisen musiikin vahva läsnäolo soitetuimpien kappaleiden listalla kertoo musiikintekijöidemme taidosta puhutella suomalaisia. Kotimaisen musiikin toivoisikin saavan kärkisijojen lisäksi tukevan jalansijan radioiden, televisiokanavien ja keikkojen keskeisimpänä musiikkisisältönä”, Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen sanoo.

Tanssipaikoilla ja keikoilla soi suomalainen musiikki

Vaikka kotimaisuus on hyvin edustettuna soitetuimpien kappaleiden listoilla, kotimainen musiikki soi silti vain vähän radiossa ja televisiossa. Kaupallisten radioiden soittamasta musiikista vain 29 prosenttia oli kotimaista. Ylen valtakunnallisilla radiokanavilla kotimaisen musiikin käyttö oli vielä vähäisempää: 25 prosenttia musiikista oli kotimaisten tekijöiden säveltämää ja sanoittamaa. Televisiossa kotimaisen musiikin osuus oli vain 16 prosenttia.

Eniten kotimainen musiikki soi aiempien vuosien tapaan elävien orkestereiden esittämänä tanssilavoilla, ravintoloissa ja keikoilla. Tanssi- ja keikkabändien esittämästä musiikista 80 prosenttia oli kotimaisten säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tekemää. Konserteissa esitetystä musiikista 78 prosenttia ja festivaalien musiikista 67 prosenttia oli kotimaista. Konserteissa ja festivaaleilla esitetyn kotimaisen musiikin osuus oli lisääntynyt ilahduttavasti edellisestä vuodesta.

Tiedot perustuvat musiikin esitystietoihin, joita Teosto saa tilaisuuksien järjestäjiltä, radio- ja tv-yhtiöiltä ja esiintyjiltä. Tietojen perusteella Teosto maksaa sekä koti- että ulkomaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille korvaukset teosten käytöstä.

Esitetyimmät 2013

Kuva: Marek Sabogal

Jaa somessa
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!