Siirry sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia DJ-keikkojen esitysilmoituksista ja tilityksistä

22.01.2014

Miksi DJ:n kannattaa tehdä esitysilmoituksia?

Monet musiikintekijät eivät esiinny itse lainkaan, joten elävän musiikin tapahtumista maksettavat korvaukset ovat tärkeää tuloa musiikintekijöille. Heidän esityskorvauksensa riippuvat muiden antamista esitystiedoista.

Keikkailevan artistin, dj:n tai bändin kannattaa ilmoittaa Teostolle esityksistään, koska Teosto kohdentaa ilmoitusten avulla tilitykset niille musiikintekijöille, joiden musiikkia keikoilla on esitetty.

Ilmoittamalla seittilistansa DJ voi varmistaa, että ravintolalta tai muulta tapahtumajärjestäjältä saadut esityskorvaukset maksetaan juuri niille musiikintekijöille, joiden musiikkia keikoilla soitetaan.

Pitääkö minun olla Teoston asiakas, jotta voin tehdä esitysilmoituksia? 

Ei tarvitse, mutta esitysilmoitusten tekoon tarvitset käyttäjätunnukset, jotka toimivat Teoston verkkopalvelussa. Verkkopalvelutunnusten hankkiminen ei maksa mitään ja saat ne Teoston verkkosivuilta.

Menevätkö rahat juuri niille teoksille, jotka olen ilmoittanut Teostolle? Eli myös vaikkapa ulkomaisille tekijöille?

Kyllä. Teostolla on vastavuoroisuussopimus lähes 70 ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön kanssa, joiden kautta rahat maksetaan myös ulkomaisille tekijöille.

Jos minulla ei ole DJ-lisenssiä, voinko tehdä esitysilmoituksia?

Voit tehdä.

Jos minulla ei ole lisenssiä, mutta ilmoitan keikoilla soittamistani biiseistä, lähetättekö minulle laskun perään?

Emme lähetä. Korvaukset kerätään tilaisuuksien järjestäjiltä. Esitysilmoitusten avulla haluamme kehittää ravintoloissa soitettavan musiikin tilitystarkkuutta, jotta korvaukset menevät musiikin alkuperäisille tekijöille.

Miten DJ:t hyötyvät esitysilmoitusten tekemisestä?

DJ:t pystyvät itse esitysilmoituksia tekemällä vaikuttamaan siihen, että keikoilla soitettujen kappaleiden tekijät saavat musiikin tekemisestä rahaa. 

Mitä ravintola ilmoittaa Teostolle?

Ravintola raportoi tapahtuman tiedot (päivämäärä, esityspaikka, esiintyjä, lippuhinta- ja lipputulotiedot). DJ ilmoittaa esittämänsä kappaleet, esityspaikan ja päivämäärän.

Mihin DJ-lisenssin rahat menevät?

Teoston verkkopalvelun kautta ilmoitetut DJ-keikat tilitetään elävän musiikin korvauksina musiikintekijöille.

DJ-lisenssi on Teoston ja Gramexin yhteinen tuote. Pitääkö Gramexille ilmoittaa keikoista erikseen vai jaatteko raportointitiedot keskenänne?

DJ-lisenssiin ei liity raportointia.

Milloin rahat tilitetään ja kuka saa tilitystä?

Maksut tilitetään kesällä. Tilitys maksetaan niille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille, jotka on merkitty ilmoitettujen musiikkiteosten tekijöiksi Teoston tai muiden tekijänoikeusjärjestöjen teosrekisteriin. Tämä pätee myös esimerkiksi remixattuihin teoksiin. Jos remixauksen tehnyt tekijä on saanut teoksen sovitusosuuksia, hän saa tilitystä myös teoksen esittämisestä. 

Milloin esitysilmoitukset pitää tehdä?

Esitysilmoituksia voit tehdä verkkopalvelussa sitä mukaa kuin esityksiä on ollut. Tee ne kuitenkin viimeistään alla olevan aikataulun mukaan:

Esiintymisen päivämäärä

Esitysilmoitus Teostoon

1.1.–31.3.

30.4. mennessä

1.4.–30.6.

31.7. mennessä

1.7.– 30.9.

31.10. mennessä

1.10.–31.12.

31.1.mennessä

 

Jaa somessa