Siirry sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia Teoston asiakassopimuksen uudistuksesta

17.12.2018

Kysymys: Mitä uudistus tarkoittaa?  
Vastaus: Uudistus koskee oikeudenhaltija-asiakkaiden mahdollisuutta jatkossa siirtää yksittäistä tai useampaa teosta koskeva varallisuusoikeus kolmannelle osapuolelle ja saada käyttöoikeus yksittäiselle teokselle tai yksittäiseen käyttötilanteeseen. Uudistuksesta tiedotetaan Teoston asiakkaille kevään aikana. 

Kysymys: Voinko musiikintekijänä edelleen jatkaa yhteistyötäni Teoston kanssa samanlaisella sopimuksella kuin aiemmin?
Vastaus: Kyllä. Musiikintekijänä voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin, jolloin Teosto hallinnoi ja valvoo kaikkia Teostolle luovuttamiasi oikeuksia. Tavoitteenamme on jatkossakin mahdollistaa monipuolinen musiikin käyttö tarjoamalla siihen kattavat luvat. Samalla varmistamme, että säveltäjät, sanoittajat ja kustantajat saavat korvauksen, kun heidän musiikkiaan käytetään. 

Kysymys: Mitä muutos tarkoittaa minulle musiikintekijänä / kustantajana?
Vastaus: Musiikintekijänä/kustantajana voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin, jolloin hallinnoimme ja valvomme kaikkia Teostolle luovuttamiasi oikeuksia. Musiikintekijät ja kustantajat ovat voineet aiemminkin hallinnoida omia oikeuksiaan tietyissä tilanteissa, mutta nyt muutos tuo lisää vaihtoehtoja oikeudenomistajalle. 

Kysymys: Pitääkö minun nyt alkaa itse valvomaan etujani?
Vastaus: Ei tarvitse, Teosto valvoo edelleen, että säveltäjät, sanoittajat ja kustantajat saavat korvauksen, kun heidän musiikkiaan käytetään. Tavoitteenamme on jatkossakin mahdollistaa monipuolinen musiikin käyttö tarjoamalla siihen kattavat luvat. Musiikintekijänä voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin, jolloin Teosto hallinnoi ja valvoo kaikkia Teostolle luovuttamiasi oikeuksia. 

Kysymys: Voinko olla Teoston asiakas ilman, että Teosto hallinnoi kaikkia oikeuksiani? Voinko sopia tekijänoikeuksistani Teoston ohi?
Vastaus: Kyllä. Musiikintekijä on voinut aiemminkin hallinnoida omia oikeuksiaan, ja tähän liittyvät oikeudet laajenevat. Musiikintekijänä voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin, jolloin Teosto hallinnoi ja valvoo kaikkia Teostolle luovuttamiasi oikeuksia. 

Kysymys: Miten voin olla jatkossa varma, että musiikin käyttäjät ovat hankkineet asianmukaiset oikeudet teosteni esittämiseen?
Vastaus: Musiikintekijänä voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin, jolloin Teosto hallinnoi ja valvoo kaikkia Teostolle luovuttamiasi oikeuksia. Tällöin sinun ei tarvitse itse huolehtia siitä, onko musiikin käyttäjä hankkinut luvan musiikin esittämiseen vaan Teosto hoitaa asian puolestasi.  Samalla varmistamme, että saat korvauksen, kun musiikkiasi käytetään. 

Kysymys: Miten muutos vaikuttaa Teoston maksamiin tekijänoikeuskorvauksiin?
Vastaus: Kun jatkat Teoston asiakkaana kuten aiemmin, muutos ei vaikuta Teoston maksamiin tekijänoikeuskorvauksiin millään lailla. Jos päätät hallinnoida itse teostesi tai yksittäisen teoksen tekijänoikeuksia, korvauksia ei tilitetä näiden osalta Teoston kautta.

Kysymys: Miten voin olla varma musiikin käyttäjänä, että Teoston lisenssi kattaa kaiken? 
Vastaus: Musiikinkäyttäjänä voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin.  Tavoitteenamme on mahdollistaa monipuolinen musiikin käyttö tarjoamalla siihen kattavat luvat. Jos lisenssiemme kattavuuteen tulee uudistuksen myötä muutoksia, tiedotamme asiasta asiakkaillemme.

Kysymys: Mitä muutos tarkoittaa minulle musiikin käyttäjänä?
Vastaus: Musiikinkäyttäjänä voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin. Tavoitteenamme on jatkossakin mahdollistaa monipuolinen musiikin käyttö tarjoamalla siihen kattavat luvat. Samalla varmistamme, että säveltäjät, sanoittajat ja kustantajat saavat korvauksen, kun heidän musiikkiaan käytetään. 

Kysymys: Miten muutos vaikuttaa Teoston hinnoitteluun?
Vastaus: Teoston hinnoittelu tulee perustumaan jatkossakin massalisensointiin eikä teoskohtaiseen hinnoitteluun. 

Kysymys: Voinko hankkia musiikin esitysoikeudet suoraan musiikin tekijältä tai artistilta?
Vastaus: Kyllä, mikäli musiikintekijä hallinnoi itse omia tekijänoikeuksiaan.

Kysymys: Miksi uudistus tehdään?
Vastaus: Uudistuksen taustalla on Teoston Kuluttaja- ja kilpailuvirastolle (KKV) tekemä sitoumusehdotus.  Olemme valmistelleet uutta toimintamallia aktiivisesti ja käyneet keskustelua KKV:n kanssa. Kuluttajakäyttäytyminen ja musiikkiala ovat muuttuneet kuluneiden vuosien aikana. Teosto on sopeutunut eturintamassa esimerkiksi digitalisaation tuomiin muutoksiin. 

Kysymys: Milloin asiasta on luvassa lisää tietoa ja ohjeita asiakkaille? 
Vastaus: Kerromme lisää ja tarkemmin asiasta keväällä 2019. 

 
Jaa somessa