Siirry sisältöön

Maaliskuun tilityksessä 8,5 miljoonaa säveltäjille, sanoittajille ja musiikkikustantajille

19.03.2020

Olemme maksaneet oikeudenomistaja-asiakkaillemme maaliskuun tilityksen 19.3.2020. Summasta maksettiin kotimaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille 3,5 miljoonaa euroa, loput tilitetään ulkomaisille musiikintekijöille, joiden musiikkia on esitetty Suomessa.Tilitykset ovat kertyneet vuoden 2019 esityksistä, joten ajankohtaisella koronatilanteella ei ole ollut niihin vaikutusta.   

Suurin osa tilityksessä maksettavista korvauksista on kertynyt musiikista, jota on käytetty vuoden 2019 heinä-, elo- ja syyskuussa radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming-palveluissa ja Yle Areenassa. Mukana on myös ulkomailta kerättyjä korvauksia sekä korvauksia, joita ei ole aiemmin voitu maksaa esimerkiksi puuttuneiden teosilmoitusten vuoksi.

Keräämme tekijänoikeuskorvaukset sekä kotimaisen että ulkomaisen musiikin julkisesta esittämisestä ja tallentamisesta ja tilitämme ne edelleen musiikin oikeudenomistajille.

Maaliskuussa tilitettävät korvaukset ovat kertyneet seuraavilta musiikin käytön alueilta (nk. oikeusluokat):

Musiikin käytön alue Tilitetty summa M€
Radio & TV 5,3
Julkinen esittäminen 1,3
Internet 0,7
Useita (ulkomaat ja korjaukset) 1,2
Yhteensä 8,5

Lisätietoa  tilityksistä löytyy Musiikin tekijöille -sivulta.

Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon hänen tekemäänsä kappaletta on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Summa vaihtelee muutamasta eurosta useisiin tuhansiin.

Teoston tilittämä summa vaihtelee myös sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia. Teosto pyrkii jatkuvasti nopeuttamaan korvausten keräämistä niin, että ne saadaan tilitettyä musiikin tekijöille mahdollisimman nopeasti esittämisen jälkeen. 

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Seuraava tilitys maksetaan kesäkuussa 2020.

Teosto palvelee koronatilanteen aikanakin 

Temme tällä hetkellä koronatilanteen vuoksi etätöitä, mutta palvelemme asiakkaitamme puhelimitse, sähköpostitse ja nettisivuillamme olevassa chatissa asiakaspalvelumme aukioloaikoina.

Verkkopalvelumme palvelee asiakkaitamme 24/7 eli netissä voi tehdä esimerkiksi teos- ja esitysilmoituksia ja ilmoittaa tapahtumien tietoja.

Sekä Teosto että kansainväliset kumppanijärjestömme keräävät musiikinkäytön korvauksia ja valmistelevat tulevia tilityksiä tavalliseen tapaan. Koronatilanne ei vaikuta myöskään kesäkuussa 2020 maksettaviin tilityksiin, vaan sen mahdolliset vaikutukset näkyvät vasta myöhemmissä tilityksissä. 

Pohdimme parhaillaan, miten voisimme osaltamme auttaa asiakkaitamme selviämään koronatilanteen aiheuttamista muutoksista.

Jaa somessa