Siirry sisältöön

Milla Viljamaa: ”Luulin viime vuonna Teosto-palkintovoitosta ilmoittavaa puhelua aprillipilaksi”

08.04.2013

Teosto-palkinnon viime vuonna voittanut Milla Viljamaa uskoo, että palkinnon avulla saadaan nostetuksi esiin myös vaihtoehtoisia teoksia.

Milla Viljamaa ei ollut uskoa korviaan vuosi sitten kuulleessaan omakustanteena tehdyn Minne-levyn voittaneen Teosto-palkinnon. Yllätys oli jopa niin suuri, että Viljamaa epäili hetken puhelua pilaksi.

”Puhelun saatuani mietin hetken, että eihän kyseessä ole aprillipila. Sen verran lähelle aprillipäivää se sattui. Todella onnea pursuava olo voitosta tuli, etenkin kun omakustannelevyn tekemisessä tuli vastaan mutkia ja jopa pieniä vastoinkäymisiä. Säveltäjän, tuottajan, kustantajan ja muusikon saappaissa kulkiessa työtä nimittäin riitti yllin kyllin”, Viljamaa kertoo.

Palkinto tuo tunnustusta myös yksin puurtaville tekijöille

Palkinnon voittaminen tarkoitti Viljamaalle 25 000 euron voittosummaa, jonka tekijä voi käyttää esimerkiksi oman uransa edistämiseen. Viljamaa pitää kuitenkin rahan sijaan Teosto-palkinnon suurimpana hyötynä vaihtoehtoisen musiikin esillepääsyä.

”Palkinnon avulla pystytään nostamaan esiin teoksia, joiden julkaisusta ei ole pystytty tiedottamaan ja markkinoimaan yhtä hyvin kuin silloin, jos myynti on todella suurta. Saattaa olla, että tiedotuksen ja markkinoinnin puutteen takia moni kiinnostunut kuulija ei löydä musiikkia, ja hyvät jutut saattavat jäädä huomaamatta.

”Oman työn esillepääsy on tärkeää yksin pakertavalle säveltäjälle. Aina tulee hetkiä, jolloin ammatissa toimiminen tuntuu haasteelliselta, koska ei tiedä, tuleeko työ tavoittamaan kuulijoita. Erilaisten töiden esiin nostamisen myötä saa uskoa siihen, että vaikkapa tällaisen polkuharmooni-jousikvintettilevyn tekemistä ei kannata jättää väliin epäilysten hiipiessä mieleen. Olen saanut paljon yhteydenottoja säveltäjiltä ja muusikoilta, jotka ovat kokeneet että palkintoni myötä hekin ovat saaneet uskoa tekemiseensä.”

Kymmenes Teosto-palkinto jaetaan 10.4. Musiikkitalolla. Palkinnon saajan valitsee kuuden ehdokkaan joukosta joukosta kolmihenkinen jury, johon kuuluvat kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Milla Viljamaa.

Palkintoehdokkaat näet täältä.

Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

 

Jaa somessa