Siirry sisältöön

Musiikin käytöstä Tik Tokissa yhteispohjoismainen sopimus

Polaris TikTok sopimus
23.09.2022

Pohjoismaisten musiikin tekijänoikeusjärjestöjen Teoston, Kodan (Tanska) ja Tonon (Norja) yhteisyritys Polaris Hub on tehnyt musiikin käyttöä koskevan sopimuksen sosiaalisen median alusta Tik Tokin kanssa. Sopimuksen piiriin kuuluu myös Islannin tekijänoikeusjärjestö Stefin edustama musiikki.

Sopimus on tärkeä askel musiikin tekijöiden oikeuksien turvaamisessa digitaalisilla alustoilla. Sopimuksen myötä myös suomalaiset säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja musiikkikustantajat tulevat saamaan korvauksia, kun heidän tekemäänsä musiikkia käytetään Tik Tokissa. Alustalta tullaan saamaan myös musiikin käyttöä kuvaavia raportteja.

”TikTokin alustapalvelu on muutamassa vuodessa noussut merkittäväksi musiikin kuuntelukanavaksi. Nyt tehty sopimus edistää musiikkisisältöjen laillista käyttöä digitaalisilla markkinoilla ja varmistaa, että Teoston edustamat oikeudenhaltijat saavat TikTokissa käytetyistä teoksista korvauksen” sanoo Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.

Musiikin käyttö lyhytvideoalustoilla on jatkuvasti kasvanut. Tuoreen Polaris Nordic -tutkimuksen mukaan erityisesti Tik Tokin käyttö on ollut Pohjoismaissa viime vuosina kasvussa ja jo 15 prosenttia väestöstä käyttää sitä musiikin kuunteluun.

Nyt allekirjoitettu sopimus on takautuva eli se kattaa ajan Tik Tokin lanseerauksesta alkaen. Sopimuksen neuvotellut Polaris Hub on kolmen tekijänoikeusjärjestön, Suomen Teoston, Tanskan Kodan ja Norjan Tonon vuonna 2018 perustama yhteisyritys, joka neuvottelee ja tekee sopimukset keskitetysti kaikkien kolmen organisaation puolesta kansainvälisten digitaalisten musiikkipalveluiden kanssa. Yhtiö on neuvotellut sopimukset muun muassa Metan (Facebook & Instagram), Applen, Spotifyn, Youtuben, ja SoundCloudin kanssa.

Katso muut Teoston lisensoimat digitaaliset palvelut tästä:

Jaa somessa
Lue lisää