Siirry sisältöön

Musiikkialan tilanne huonontunut entisestään

13.08.2021

Toiminnan rajoitukset ovat kurjistanee suomalaisen musiikkialan taloutta koko vuoden 2021. Musiikkialan tulonmenetykset tulevat  nousemaan vähintään yhtä suuriksi kuin vuonna 2020, jolloin menetykset olivat noin 240 miljoonaa euroa. Luvut selviävät Music Finlandin tänään julkaisemasta ennusteesta.

Musiikkialan tulonmenetyksiä koronapandemiassa arvioitiin edellisen kerran huhtikuussa 2021. Tuolloin toiveena oli vielä, että tapahtumia olisi pystytty järjestämään laajamittaisemmin kesällä ja syksyllä. 

Viimeisimmät toimintarajoitukset ja tapahtumien peruutukset romuttivat kuitenkin musiikkialan viimeisetkin toiveet paremmasta syksystä. Music Finlandin tekemän, tämän hetkisen ennusteen mukaan tilanne on huonontunut entisestään ja tulonmenetykset näyttävät nousevan vuoden 2020 tasolle.

Menetykset ovat suurimmat elävän musiikin yksityissektorilla, jonka tulonmenetykset ovat koko pandemian ajan olleet noin 70 – 80 prosenttia normaaliaikaan verrattuna. Kokonaisuudessaan elävän musiikin tulojen odotetaan putoavan noin 245 miljoonaa euroa – LiveFin ry:n liikevaihtopohjaisen laskelman mukaan puhutaan jopa noin 360 miljoonasta eurosta.

Musiikkialalta kadonnut kaikkiaan lähes puoli miljardia

Kaikkiaan alan tulonmenetykset näyttävät nousevan 480 miljoonaan euroon kahden vuoden aikana. Menetykset eivät koske vain elävää musiikkia, vaan ne kohdistuvat välillisesti laajalle joukolle musiikkialan toimijoita. Tekijänoikeuskorvauksissa pudotus on hieman alle kymmenen prosentin luokkaa mutta vaikutukset ulottuvat tilitysten pitkän ”hännän” vuoksi hyvin pitkälle ajanjaksolle. Teoston asiakkaista kolmanneksella tulot ovat pudonneet yli 50 %, mikä selvisi Teoston äskettäin asiakkailleen tekemästä kyselystä. Myös muusikoiden, ohjelmatoimistojen ja managerien sekä musiikkikustantajien tilanne on hyvin vaikea.

Vertailuvuosi 2019Muutos 2020 (alustava tieto)Muutos 2021 (arvio)
Elävä musiikki512,2-240,3-245,3
Tekijänoikeudet98,6-7,7-6,3
Äänitteet88,9+3,9+4,0
Päällekkäisyydet huomioiden yhteensä688,9-237,3239,8

Musiikkialan vaatimukset hallitukselle

Musiikkiala vaatii hallituksella ripeitä toimenpiteitä, joilla toimiala voi pysyä hengissä. Yleisötilaisuuksien rajoituspolitiikasta tulee ylimitoitettuna alan elinkeinonvapautta rajoittavana toimenpiteenä luopua viimeistään silloin, kun kaikille rokotusikäisille on varattu mahdollisuus rokottaa itsensä. Musiikkialan toimijat ovat jo puolentoista vuoden ajan vaatineet toimenpiteitä, joilla varmistetaan paitsi päivittäinen selviäminen, myös pidemmän aikavälin kehitys.

Musiikkialan toimijat vaativat seuraavia toimenpiteitä:

1. Suora taloudellinen tuki

  • Musiikkiala tarvitsee suoraa tukea rajoitusten aiheuttamaan taloudelliseen kriisitilanteeseen.
  • Yleisötapahtumien rajoitusten myötä on tarpeen kohdistaa suoraa tukea toimeentulonsa menettäneille itsensä työllistäville musiikkialan ammattilaisille. Tuki voidaan kanavoida olemassa olevilla alan tukijärjestelmillä.
  • Musiikkialan yhteisöille tarvitaan suora, nettomenetyksiin perustuva, liiketoiminnan tuki kiinteiden kulujen kattamiseen.

2. Musiikkialan toimintaedellytysten palauttaminen

  • Kahden metrin turvaväleistä musiikkitapahtumissa tulee luopua välittömästi.
  • Koronapassin käyttöönottoa tulee kiirehtiä, mutta sen valmistelua ei saa käyttää hidasteena musiikkitapahtumien avaamiselle.
  • Musiikkialan tulee saada tieto siitä, milloin rajoituksista luovutaan. Hybridistrategian päivitystyö on myöhässä ja tulevan syksyn ennakoiminen näin ollen mahdotonta.

3. Pitkän tähtäimen jälleenrakennus

  • Musiikkialan tilanne täyttää Äkillisen Rakennemuutoksen (ÄRM) tunnusmerkit ja siihen tulee harkita vastaavaa toimintamallia. Erilaisilla kohdennetuilla ja tilanteen mukaan mitoitetuilla työllisyys-, elinkeino- ja aluekehitystoimenpiteillä sekä muilla vastaavilla toimilla pyritään estämään musiikkialan taantuminen. Toimenpiteillä edistetään uusien työpaikkojen syntymistä, vanhojen uudistumista ja huolehditaan työntekijöiden mahdollisimman nopeasta uudelleentyöllistymisestä.
  • Esimerkkinä tukimuodoista voisi olla liikenne- ja viestintäministeriön vuosina 2015-2018 kanavoima median innovaatiotuki tai vähintäänkin siltaava rahoitusraami ulottuen vuosille 2022-2024.
  • EU:​n palautumis- ja elpymistukivälineestä (RRF) tulee osoittaa oma korvamerkitty osuus musiikkialalle
Jaa somessa