Siirry sisältöön

Näin saat korvaukset musiikkisi esittämisestä ulkomaisella radiokanavalla

Kappaleesi esitetään radiokanavalla

Ulkomainen radioasema maksaa ulkomaiselle tekijänoikeusjärjestölle korvauksen musiikin esitysoikeudesta. Kerättävä summa riippuu yleensä

  • kappaleen esityskertojen määrästä
  • radiokanavan kuuntelijoiden määrästä tai kaupallisen radiokanavan liikevaihdon määrästä
  • esitetäänkö kappale päivällä ns. prime time -aikaan vai yöllä
  • esitetäänkö kappale kokonaan vai vain osa siitä yms.

HUOM! Eri maissa on erilaisia sääntöjä ja toimintamalleja, kuin Suomessa ja Teostossa ja kaikki (varsinkin pienemmät) radiokanavat eivät välttämättä maksa paikalliselle järjestölle musiikin käytöstä. Jos ulkomainen tekijänoikeusjärjestö ei kerää korvauksia, et valitettavasti voi saada rahaa musiikkisi esittämisestä kyseisellä kanavalla.

Radiokanava raportoi musiikin käytön

Radiokanava raportoi ulkomaiselle tekijänoikeusjärjestölle, mitä musiikkia se on esittänyt.

  • Jotkut radiokanavat ilmoittavat ulkomaiselle oikeudenhaltijayhdistykselle kaiken esittämänsä musiikin.
  • Jotkut radiokanavat ilmoittavat vain sen musiikin, jota ne ovat esittäneet tiettynä ajanjaksona vuoden aikana (esim. tiettyinä kuukausina). Tätä kutsutaan otosraportoinniksi.

Raportointitapa riippuu yleensä siitä, kuinka paljon korvauksia radiokanava maksaa. Valtakunnalliset radiokanavat raportoivat ja maksavat korvaukset yleensä kaikesta esittämästään musiikista. Paikallisradioiden raportointi perustuu usein otantaan, jolloin on todennäköistä, että et saa korvauksia, vaikka musiikkiasi olisikin esitetty kyseisellä kanavalla.

Teosto ei saa suoraan ulkomaisilta radiokanavilta yksilöityjä raportteja siitä, mitä musiikkia ne ovat esittäneet. Siksi emme välttämättä pysty selvittämään, mitä suomalaista musiikkia on esitetty ulkomailla, jos paikallinen tekijänoikeusjärjestö ei ilmoita sitä meille. Tästä syystä on tärkeää, että teet meille valvontapyynnön, jos itse tiedät musiikkiasi esitetyn ulkomailla!

Raportoidun musiikin oikeudenomistajat tunnistetaan

Kun radiokanava on raportoinut ulkomaiselle tekijänoikeusjärjestölle mitä musiikkia se on esittänyt (kappaleen nimi, säveltäjän nimi, kappaleen esityskesto, esittäjä jne.), ulkomainen tekijänoikeusjärjestö vertaa tietoja kansainvälisessä musiikkiteosten tietokannassa oleviin tietoihin.

Kun teoksen tiedot löytyvät teostietokannasta, teoksen tekijät (ja kustantajat, jos kappale on kustannettu) ja kullekin tekijälle teosilmoituksessa määritetty jako-osuus tunnistetaan. Radiokanavalta kerätyt korvaukset jaetaan kanavalla esitetyille teoksille ja niiden tekijöille.

Ulkomainen järjestö lähettää rahat Teostolle

Jos radioasema on käyttänyt Teoston asiakkaiden tekemää musiikkia, ulkomainen järjestö lähettää esitettyjen teosten ja niiden tekijöiden tunnistamisen jälkeen heille kertyneet korvaukset Teostolle. Yleensä Teosto saa rahat 6–18 kuukautta varsinaisen esityksen jälkeen.

Teoston maksaa korvaukset sinulle

Teosto maksaa ulkomaisilta järjestöiltä saamansa korvaukset niille oikeudenomistajille, joiden musiikkia on esitetty.

Kun saamme rahaa ulkomailta, tarkistamme, että teosten oikeudenomistajat ja kunkin oikeudenomistajan osuus korvauksista on oikein. Sen jälkeen voimme maksaa korvaukset oikeudenomistajille, yleensä ensimmäisessä mahdollisessa tilityksessä, joka on sen jälkeen, kun olemme saaneet rahat.

Teosto ei vähennä Pohjoismaista tulevista korvauksista mitään hallintokuluja, muualta Euroopasta tulevien korvausten hallintokulu on 3,5 %. Hallintokulujen vähentämisen jälkeen korvaukset maksetaan niille oikeudenomistajille, joiden musiikkia on esitetty.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!