Siirry sisältöön

Nordisk Copyright Bureau (NCB): digitaalinen kehitys edellyttää uudenlaista mallia tallennusoikeuksien hallinnointiin

25.08.2016

Musiikin kuuntelu erilaisten online- ja streaming-palveluiden kautta on yleistynyt viime vuosina erityisesti Pohjoismaissa, jotka ovat digitaalisen kehityksen edelläkävijöitä. Streaming- ja online-palvelut ovat syrjäyttäneet perinteiset fyysiset tallenteen, ja esimerkiksi CD-levyjen myynti on laskenut dramaattisesti jo vuosien ajan. Tämä on heijastunut myös tallennusoikeuksien hallinnointiin, jota hoitaa pohjoismaisella tasolla Tanskassa toimiva Nordisk Copyright Bureau (NCB).

Markkinoiden nopeasta murroksesta johtuen NCB ja sen omistavat tekijänoikeusjärjestöt (Suomessa Teosto) selvittävät tulevien kuukausien aikana, miten tallenteisiin liittyvien tekijänoikeuksien hallinnointi kannattaa tulevaisuudessa hoitaa.

Loppuvuoden aikana NCB ja sen omistajajärjestöt työstävät erilaisia malleja tallennusoikeuksien hallinnointiin. Samalla arvioidaan mallien vaikutusta NCB:n tulevaisuudelle.  Analyysin pohjalta tehdään ehdotus tallennusoikeuksien tulevasta hallinnointitavasta NCB:n ylimääräiselle yleiskokoukselle loppuvuonna 2016.

Selvitystyöllä ei ole vaikutusta NCB:n toimintaan loppuvuoden aikana.

Lisätietoa:

Katri Sipilä, Teosto, puh. 040 580 3430

Jaa somessa