Siirry sisältöön
Alex Mattson
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: Pasi Kostiainen

Alex Mattson: ”Musanteossa ei ole rajoituksia”

Alex Mattson on monipuolinen musiikintekijä. Säv.San.Sov. -podcastissa hän kertoo, mitä eroa on tehdä ja tuottaa biisejä omaa edm-artistin uraa tai oman Blind Channel -yhtyeen levytyksiä varten, ja miten omaa musiikintekoa ohjaavaa voi olla herkässä iässä saatu visuaalinen kannustus.

Kun Alex Mattson tunnettiin vielä vain Aleksi Kaunisvetenä ja hän oli ”mopoikäinen teini”, hänen mielestään kaikki konemusiikki oli syvältä. Hän soitti rumpuja bändeissä, jotka ottivat vaikutteita Slipkotilta ja Children of Bodomilta.

Mutta sitten Aleksi näki kuvan Skrillexistä ja se muutti kaiken. Hän koki saavansa visuaalisen luvan tutustua – ja tehdä – konemusiikkia.

”Skrillex oli rokkityyppi, mutta teki konemusaa.”

Ja konemusaa sekä 2020-luvun rockia Mattson on sittemmin alkanut tehdä. Hän luonut niin soolouraa, tehnyt biisejä muille artisteille kuin kuulunut vuodesta 2020 lähtien myös Blind Channel -yhtyeeseen.

Puoliunessa puhelimeen vihelletty melodia voi olla tulevan biisin ydin

Alex Mattson kertoo podcastissa monipuolisesta musiikintekijän työstään: miten monin tavoin voi ensimmäinen inspiraatio uuteen biisiin tulla, ja miten monenlaiseen kappaleeseen se voi päätyä. Hän ei esimerkiksi etukäteen yleensä päätä, mihin käyttöön biisiä tekee – itselleen, jollekin muulle artistille vai Blind Channelille. Aihioita biiseihin on puhelimeen taltioitu yli tuhat. Ja koskaan ei tiedä, mikä vaikkapa puoliunessa tallenteeksi vihelletty melodia on myöhemmin uuden biisin ydin.

”Koko musanteko on hieno laji. Ei ole rajoituksia, mistä lähtee ja mitä tekee”, hän kertoo.

Ja sitten toisaalta: työprosessit muistuttavat toisiaan, tekee sitten millaista musiikkia tahansa.

”Löydän itseni yötäpäivää etsimässä jotain hyvää virvelisoundia. Ei siinä työssä ole loppujen lopuksi hirveästi eroa, vaikka soundit ovat erilaisia.”

Haastattelijana on musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

Jakso Spotifyssa