Siirry sisältöön
Pertti Jalonen ja Eija Hinkkala, kuvaaja Pasi Kostiainen
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: Pasi Kostiainen

Eija Hinkkala ja Pertti Jalonen: ”Tango elää tanssipaikoilla”

Sanoittaja Eija Hinkkala ja säveltäjä Pertti Jalonen ovat voittaneet kahdesti Seinäjoen Tangomarkkinoiden yhteydessä järjestettävän kilpailun parhaasta uudesta tangosta. ”Tango elää tanssipaikoilla”, Hinkkala sanoo Säv. San. Sov. -podcastissa. Hän ja Jalonen ovat vieraina Teoston podcastin viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa.

Tangolla – ja muulla vanhan liiton iskelmämusiikilla – on pitkä ja kunniakas historia suomalaisten suosimana musiikkina, vaikka suomenkielinen pop on ottanut sen aseman esimerkiksi radiokanavien äänitapettina. Kun tango ja iskelmä elävät ja soivat livenä, Hinkkala ja Jalonen ovat motivoituneita kirjoittamaan uusia lauluja.

Mutta miten kirjoittaa tangoa 2020-luvulla? Ujuttaako Argentiinasta kumpuavaa musiikkityylin historiaa? Vai nojata sen suomalaisiin järkäleisiin, erityisesti Toivo Kärjen ja Unto Monosen kirjoittamiin ikivihreisiin?

Molemmat sanovat välttelevänsä kliseitä.

”Tekstittämisen tekee vaikeaksi se, kun alkaa miettiä, miten tämän vanhan asian voisi sanoa jotenkin niin, ettei kukaan muu ole aikaisemmin sanonut”, Hinkkala kertoo.

Podcastissa Hinkkala ja Jalonen kertovat työnkuvastaan, sekä yhteisestä että kumpikin omastaan. Myös molempien urapolku on mielenkiintoinen: Hinkkala aloitti ammattimaisen musiikintekemisen vasta täytettyään 40 vuotta – ja työskenneltyään koko aikuisikänsä siihen saakka Saksassa hammaslääkärinä.

”Tämä on kärjistys, mutta olen tavannut sanoa, että vaihdoin kerralla maata, miestä ja ammattia”, hän kertoo.

Musiikin ammattilaiseksi voi päätyä, aloittaa sen parissa sitten myöhään tai varhain. Pertti Jalosen elämään musiikki tuli jo 7-vuotiaana:

”Isä kysyi silloin, tahdotko ilmakiväärin vai pianon. Onneksi valitsin pianon.”

Uusille tekijöille molemmilla on selkeä neuvo: tehkää paljon.

”Tehkää, tehkää, tehkää. Pitää vain tehdä. Ja oppikaa sietämään pettymyksiä. Niitä tulee kuitenkin enemmän kuin onnistumisia. Parhaat treenaa eniten. Siksi ne ovat parhaita”, Hinkkala sanoo.

Haastattelijana musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen. Kesällä 2023 Teosto toimi Seinäjoen Tangomarkkinoiden kumppanina perinteikkäässä sävellys- ja sanoituskilpailussa, jossa etsittiin vuoden sykähdyttävintä uutta tangoa.

Jakso Spotifyssa