Siirry sisältöön
Timo Kaukolampi, kuvaaja Pasi Kostiainen
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: Pasi Kostiainen

Timo Kaukolampi: ”Ensin roiskitaan, sitten tiivistetään”

Konemusiikin tekijänä jo 30 vuoden ajan ansioitunut Timo Kaukolampi on tehnyt soololevyjä, musiikkia elokuviin ja tv-sarjoihin sekä tanssiesityksiin sekä vaikuttanut muun muassa yhtyeissä K-X-P, Op:l Bastards ja Larry & The Lefthanded. Nyt hän kertoo monivivahteisesta urastaan elektronisen musiikin parissa Säv. San. Sov. -podcastissa.

”Voisin valehdella tähän jotain ylevää mun tekemisestä, mutta totuus on, että mun musiikin tekeminen on roiskimista –  ja siitä ruvetaan sitten tiivistämään”, Timo Kaukolampi toteaa.

Hän tekee yleensä albumia varten ensin noin 50 aihiota, ja työstää ja tiivistää niistä sitten sopivan kokonaisuuden.

”Tavallaan jammailen ja lähden jatkamaan sitä, mikä tuntuu toimivan.”

Kaukolampi sanoo, että albumikokonaisuudet syntyvät hänellä hitaasti, koska työtapaan kuuluu ”unohtaminen”. Hän haluaa ikään kuin unohtaa äänitetyn materiaalin ja palata siihen uutena.

Sillä, tekeekö hän musiikkia yksin, pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Tuomo Purasen kanssa K-X-P:ssä tai jollain muulla nimellä, on merkitystä.

”Mua kiinnostaa luoda taas uusia aliaksia, joilla on ehkä ihan eri soundi kuin tällä soolopersoonallani. Laadukasta, mutta en pane sieluani ristille roikkumaan siinä prosessissa”, Kaukolampi suunnittelee.

2000-luvun tuottajavaihe kirkasti omaa taiteilijuutta

Noin 30-vuotiseen uraan musiikin parissa mahtuu myös ajanjakso, jolloin Kaukolampi keskittyi tuottajantyöhön ja säveltämään muille artisteille. 2000-luvulla hän tuotti muun muassa norjalaisen poptähti Annien musiikkia, joka on varsin erilaista kuin hänen omien projektiensa materiaali. Tähän aikaan Kaukolampi kertoo olleensa totaalisen kyllästynyt bänditouhuun ja tekemään musiikkia itse. Tämäkin oli välivaihe.

”Itsetuntemuksella on monumentaalinen merkitys. Mitä kannattaa tehdä ja kannattaa olla tekemättä.”

Eli Kaukolampi sai sen, mistä luopui: hän tajusi, että haluaa olla taiteilija – juuri siitä hän ei voi luopua.

Kaukolampi on löytänyt oman musiikillisen maailmansa. Vaikka hän tekisi musiikkia Purasen kanssa lähinnä jouhikolla eikä elektronisilla soittimilla, kuten teki Jussi-palkinnon arvoisesti Armomurhaaja-elokuvaan vuonna 2018, ”siinä on aina mukana kosminen flavor”.

Haastattelijana musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

Jakso Spotifyssa