Siirry sisältöön

Reilun taiteen manifesti on kampanja reilujen palkkioiden puolesta

05.10.2020

Olemme mukana Taiteen edistämiskeskuksen kampanjassa Reilun taiteen manifesti, joka jakaa tietoa ja ohjeita taiteilijoiden reilujen palkkioiden puolesta. Kampanja muistuttaa, että vastuullinen taiteellisentyön tilaaja huolehtii sopimusneuvotteluista ja palkkiosta taiteilijalle.

Reilun taiteen manifesti kertoo taidealan todellisuudesta. Taiteilijan työ koostuu tyypillisesti monesta palasesta: keikat, toimeksiannot ja muut tilaukset muodostavat tärkeän osan taiteilijan repaleisesta toimeentulosta. Usein näistä töistä tarjotaan taiteilijalle palkkioksi kuitenkin vain näkyvyyttä.

Taiteilijalla on oikeus tulla toimeen työllään. Reilut palkkiokäytännöt takaavat, että Suomessa on elävää, laadukasta ja monipuolista taidetta.

Reilun taiteen manifesti muistuttaa, että aina, kun tilataan taiteilijan osaamista, kyseessä on työ, josta tulee maksaa rahallinen korvaus.

Sopimuspohjia kampanjan sivustolla

Kampanjan sivuille on koottu tilaajille ja tekijöille sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat sekä tilaajaa että taiteilijaa työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja tapahtumien sekä muiden toimeksiantojen realistisessa budjetoinnissa.

Sivusto keskittyy ensisijaisesti tilaustöihin, toimeksiantoihin ja keikkoihin eli sellaiseen työhön, jota työehtosopimukset eivät turvaa.

”Saat CD-levyjä ja T-paitoja”

Katso video, jolla eri alojen taiteilijat kertovat, millaisia työtarjouksia he ovat saaneet:

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Taiteilijan työtä tilataan, koska sillä nähdään arvoa. Paras keino näyttää arvostusta on maksaa taiteilijalle reilu palkkio (rahallinen korvaus).

Tutustu kampanjaan:

www.reiluntaiteenmanifesti.fi

Jaa somessa