Siirry sisältöön

Teoksia voi rekisteröidä tuotantomusiikiksi 4.11. alkaen

21.10.2013

Teoston asiakas voi halutessaan rekisteröidä teoksensa tuotantomusiikiksi 4.11. alkaen ja hallinnoida itse näiden nimettyjen teostensa tallennusoikeuksia.

Teosto/NCB ei kerää eikä tilitä tuotantomusiikiksi rekisteröityjen teosten tallennus- tai kopiokorvauksia. Teosto sen sijaan kerää ja tilittää esityskorvaukset tuotantomusiikista, joten myös tuotantomusiikiksi tarkoitetuista ja rekisteröidyistä teoksista täytyy tehdä teosilmoitukset Teoston verkkopalvelussa.

Tuotantomusiikki on ammattikäyttöön tarkoitettua tunnus- tai taustamusiikkia, jota voidaan myydä mihin tahansa audio- tai av-tuotantoon. Tuotantomusiikkia käytetään esimerkiksi radio- ja tv-mainoksissa, tv-ohjelmissa, elokuvissa, yritysvideoissa ja verkkosivuilla. Tuotantomusiikkia kutsutaan myös nimillä katalogimusiikki, kirjastomusiikki, Production Music tai Library Music.

Yleensä tuotantomusiikiksi tarkoitetun teoksen tekijä tekee sopimuksen jonkun tuotantomusiikkia myyvän yrityksen kanssa. Sopimusta tehdessään musiikintekijä neuvottelee yrityksen kanssa käyttöehdot ja hinnan musiikkinsa käytölle. Sopimuksen myötä yritys myy tekijän puolesta musiikin käyttölisenssejä audio- ja av-tuotantoja tekeville tuotantoyhtiöille, jotka valitsevat musiikkia tuotantoihinsa. Tuotantoyhtiöt raportoivat musiikin käytöstä sekä tuotantomusiikkia myyvälle yritykselle että Teostolle. Musiikintekijä voi myydä musiikkiaan tuotantomusiikiksi myös itse, esimerkiksi oman yrityksensä kautta.

Tekijän tulee itse tehdä ilmoitus tuotantomusiikkiteoksen rekisteröimisestä Teostolle. Ilmoitukseen tarvitaan kaikkien teoksen tekijöiden allekirjoitus. Ilmoitus löytyy Teoston verkkopalvelusta ja ennen sen toimittamista Teostoon, teoksesta täytyy tehdä teosilmoitus. Tuotantomusiikiksi voi rekisteröidä uuden teoksen, jota ei ole julkaistu aiemmin, jonka oikeuksia ei ole luovutettu eteenpäin ja jota ei ole sävelletty tilaustyönä varta vasten tiettyyn tuotantoon.

Jaa somessa