Siirry sisältöön

Teosto aloittaa yhteistyön Session-palvelun kanssa – pilotin tavoitteena laadukkaampi metadata

09.10.2019

Tekijänoikeusjärjestö Teosto aloittaa yhteistyön startup-yhtiö Sessionin kanssa. Pilotin aikana rakennetaan rajapinta Sessionin palveluun, jonka kautta musiikkia tekevät tahot voivat tulevaisuudessa jakaa teostietoja muun muassa tekijänoikeusjärjestöjen tietokantoihin. Tämä nopeuttaa myös kappaleisiin liittyvien tekijänoikeustilitysten saamista.

Session tarjoaa alustan, jonka avulla musiikin tekijätiedot saadaan tallennettua jo studioympäristössä, musiikin luomisvaiheessa. Puutteellinen metadata on tällä hetkellä iso ongelma alalla: musiikin tekemiseen liittyvästä monivaiheisesta ketjusta ei välttämättä saada tietoja kattavasti, riittävän nopeasti eikä yhtenäisessä muodossa. Tällä on useita vaikutuksia mm. siihen, etteivät tekijät välttämättä saa korvauksia kaikista kappaleista, joissa ovat olleet mukana.

Session (aiemmalta nimeltään Auddly) on yritys, jonka rahoittajiin kuuluvat mm. ABBAsta tunnettu Björn Ulvaeus sekä maailmankuulu musiikintekijä ja tuottaja Max Martin. Yritys on perustettu vuonna 2012 ja sitä johtavat musiikintekijät.

”Yhteinen tavoitteemme on auttaa jäseniä hallitsemaan omia metatietojaan tehokkaammin. Varhaiset tietotunnisteet ovat avainasemassa oikeudenmukaisen ja kestävän musiikkiteollisuuden rakentamiseksi”, sanoo Sessionin toimitusjohtaja Niclas Molinder.

Tekijänoikeusjärjestö Teosto aloittaa tänä syksynä rajapinnan rakentamisen Sessionin palveluun. Palvelu helpottaa erityisesti ammattimaisten musiikintekijöiden ja yhdessä biisejä tekevien (co-writing) ammattilaisten elämää. 

Sessionin palvelun kautta tekijä varmistaa ensin henkilöllisyytensä ja voi sen jälkeen syöttää jo studiovaiheessa tiedot, ketä kaikkia kappaleen tekoon osallistuu. Samalla kappale saa heti alan keskeiset tunnistenumerot, joilla se tunnistetaan eri tietokannoissa. Rajapinnan kautta tämä tieto siirtyy helposti paitsi tekijänoikeusjärjestölle, myös musiikin käyttäjille. Session pilotoi tällä hetkellä palvelua myös suurten musiikkialan toimijoiden kuten Spotifyn ja Universal Musicin kanssa.

Nykyisin tekijätiedot ovat hajallaan ja epäyhtenäisiä, mikä vaikeuttaa mm. tekijänoikeuskorvausten tarkkaa tilitystä. Myös kuluttajat hyötyvät palvelusta: tulevaisuudessa kappaleiden tekijätiedot ovat heidänkin saatavillaan entistä kattavammin. Tämä tuo lisäarvoa musiikin kuunteluun.

”Tavoitteemme on, että tieto kappaleen tekijöistä ja tekemiseen osallistuneista tahoista on saatavilla nopeammin ja parempilaatuisena. Sessionin avulla varmistamme, että tieto menee kaikkialle samanlaisena. Tämä on tärkeää koko musiikkialalle.”, sanoo Teoston liiketoiminnan kehityspäällikkö Turo Pekari.

Lisätietoja:

Jaa somessa