Siirry sisältöön

Teosto ja YouTube tekivät lisensointisopimuksen

21.10.2013

Teosto ja YouTube ovat tehneet lisensointisopimuksen, jonka myötä musiikintekijät voivat jatkossa saada korvauksia, kun heidän musiikkiaan kuunnellaan YouTuben kautta Suomessa. Sopimus koskee Teoston kotimaista ja kansainvälistä repertoaaria.

Teoston musiikintekijäasiakkaat saavat YouTubesta korvauksia videoissa esitettävien mainosten myötä. Korvauksia maksetaan siis niille tekijöille, joiden videoihin on liitetty palvelussa mainontaa. Jotta YouTube voi myydä tekijän videoihin mainoksia, ja tuloja sekä tekijälle tilitettäviä korvauksia voi alkaa muodostua, tekijän pitää liittyä YouTuben kumppaniohjelmaan ja sallia mainosten liittäminen omiin teoksiinsa. Käytännössä YouTube tullee myymään mainontaa sellaisten videoiden yhteyteen, joilla on palvelussa runsaasti katsojia.

Tekijöille tuloa kerryttäviä mainoksia voi olla esimerkiksi perinteisessä audiovisuaalisessa sisällössä, musiikkivideoissa, live-streameissa ja käyttäjien lataamissa videoissa. YouTube luovuttaa Teostolle musiikin käytöstä tietoa, jonka pohjalta Teosto kohdentaa korvaussummat musiikintekijöille. Korvauksia aletaan maksaa, kun YouTube alkaa saada palvelusta tuloja. Tarkkaa tietoa siitä, milloin ensimmäiset YouTube-korvaukset maksetaan, ei vielä ole.

Tekijänä voit ladata YouTubeen omaa materiaaliaasi ja teoksiasi. Mikäli musiikkiasi on levytetty, musiikin lataamista hallinnoi usein levy-yhtiö. Myös levy-yhtiöillä on YouTuben kanssa sopimukset, jotka perustuvat mainostuloihin.

Lisätietoa Musiikin käytöstä You Tube -videoilla löydät Usein Kysyttyä -osiostamme.

Jaa somessa