Siirry sisältöön

Teosto keräsi musiikin tekijänoikeuskorvauksia 65,6 miljoonaa euroa vuonna 2020

14.05.2021

Teosto keräsi tekijänoikeuskorvauksia 65,6 miljoonaa euroa säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille vuonna 2020. Summa sisältää Teoston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen keräämät korvaukset, yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen. Globaali koronapandemia aiheutti merkittävän, noin 9,1 %:n laskun Teoston korvauskertymään.

Korvausten osalta konsertit olivat alue, joka romahti Teoston tilityksissä koronan seurauksena eniten: vuonna 2019 korvausten määrä oli 5,2 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna vain 850 000 euroa. Korvaukset konserttialueelta putosivat noin 84 prosenttia.

Suurimpana kasvun lähteenä olivat verkon online-palvelut, joiden osalta kasvua tuli 22 prosenttia ja joiden musiikin käytöstä Teosto keräsi korvauksia 11,6 miljoonaa euroa. Korvausten kasvu oli pitkälti peräisin Spotifyn kaltaisista musiikkipalveluista sekä video on demand -palveluista, kuten Netflix ja HBO.

Radio ja televisio merkittävimmät tulonlähteet

Myös kaupallisen tv:n ja radion sekä taustamusiikin tuotot laskivat merkittävästi edelliseen vuoteen verrattuna. Alaa ravistaneista muutoksista huolimatta radio ja televisio olivat edelleen tärkeimpiä tulonlähteitä musiikin tekijöille ja musiikkikustantajille. Viime vuonna 55 prosenttia Teoston keräämistä korvauksista oli peräisin radiossa ja televisiossa soitetusta musiikista. 

Ulkomaan korvausten perusteella suomalainen musiikki soi eniten Saksassa ja Ruotsissa. Teoston ulkomailta keräämät esityskorvaukset kasvoivat 13 prosenttia, ollen 3,8 miljoonaa euroa. Koronapandemian vaikutusten ennakoidaan näkyvän ulkomaan tuloissa vuoden 2021 aikana. 

Koronan vaikutukset jatkuvat myös vuonna 2021

Kerätyistä korvauksista Teosto maksoi tilityksiä viime vuonna yhteensä 51,5 miljoonaa euroa. Summasta 26,6 miljoonaa euroa maksettiin kotimaisille säveltäjille, musiikin tekijöille ja musiikkikustantajille ja 24,9 miljoonaa euroa ulkomaisille. Määrä kasvoi verrattuna vuoteen 2019, koska pandemian vaikutukset ulottuvat myös vuoteen 2021 johtuen tekijänoikeuskorvausten maksatus- ja ansaintalogiikasta.

Koronatilanteesta johtuen Teosto joutui arvioimaan myös oman toimintansa kustannuksia ja rakenteita. Loppuvuonna toteutettiin muun muassa koko henkilöstöä koskeneet yhteistoimintaneuvottelut. Kaiken kaikkiaan Teosto vähensi toimintakulujaan 9,6 prosenttia vuonna 2020. Järjestön kuluprosentti oli puolestaan 15,6 prosenttia.

Kustannussäästöjä tuo myös muutto Helsingistä uusiin toimitiloihin Espoon Keilaniemeen. Samaan toimipaikkaan on muuttanut keväällä 2021 Teoston lisäksi useita muita musiikin järjestöjä, ja yhteinen osoite tarjoaa entistä sujuvampia mahdollisuuksia yhteistyön kehittämiseen. 

Koronatukea Teoston oikeudenhaltijoille

Joulukuussa Teosto jakoi asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille koronatukea pandemian taloudellisten vaikutusten lieventämiseksi. Koronatukea myönnettiin yhteensä 545 500 euroa. Tukea tullaan jakamaan uudestaan myös vuonna 2021.

Jaa somessa