Siirry sisältöön

Teosto tilitti 26,6 miljoonaa euroa musiikin tekijöille ja kustantajille

eri suuruisia euron seteleitä
13.06.2024

Teosto on tilittänyt tänään 13.6.2024 säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille musiikin käyttökorvauksia yhteensä 26,6 miljoonaa euroa. Tästä 13,2 miljoonaa euroa tilitettiin Teoston kotimaisille ja suorille asiakkaille. Kaikkiaan korvauksia sai maaliskuussa yli 11 000 musiikin tekijää ja kustantajaa.

Teosto tilittää asiakkailleen tekijänoikeuskorvauksia neljä kertaa vuodessa. Nyt maksettavat korvaukset on kerätty pääosin vuoden 2023 viimeisen vuosineljänneksen aikana konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming-palveluissa sekä Yle Areenassa ja Nelonen Ruutu+/Ruutu -palveluissa käytetystä musiikista.

Yksittäisen tekijän tilityksen määrä voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin riippuen siitä, kuinka paljon hänen kappalettaan on esitetty ja mikä on hänen osuutensa kappaleesta. Yksittäisen musiikin tekijän mediaanitilitys oli tässä tilityksessä noin 116 euroa.

Tarkemmat tiedot tässä tilityksessä mukana olevista tilitysalueista ja korvausten keräämisajankohdista näet verkkosivuiltamme tilityskalenterista.

Online-musiikkipalveluista maksettavat korvaukset kasvaneet merkittävästi – myös live-musiikin puolella edelleen kasvua

Teoston asiakkaina olevien musiikin tekijöiden ja kustantajien teokset lisensoidaan muun muassa Spotifyn, Apple Musicin, YouTuben sekä sosiaalisen median palveluiden käyttöön. Teosto ei neuvottele sopimuksia suoraan, vaan lisensoinnin hoitaa Teoston, tanskalaisen Kodan ja norjalaisen Tonon yhteisyritys Polaris Hub.

Online-palveluista kerätyt ja oikeudenomistajille tilitetyt korvaukset ovat kasvaneet vuoden 2023 kesäkuun tilitykseen verrattuna merkittävästi. Kokonaisuudessaan Verkkopalvelut (online) -alueen tilitys on yli kaksinkertainen viime kesäkuuhun verrattuna, mutta osa kasvusta selittyy kertaerillä. Vaikka kertaluonteiset erät jätettäisiin huomiotta, orgaanista kasvua on vuoden takaiseen tilitykseen verrattuna siltikin yli 25%.

Musiikin online-palveluiden käytön lisääntyessä on yhä tärkeämpää pitää huolta siitä, että myös musiikin tekijät saavat reilun korvauksen siitä, että heidän luomuksiaan käytetään digitaalisen liiketoiminnan ajureina.

”Tänäkin keväänä on nähty kädenvääntöä musiikin arvosta sosiaalisessa mediassa ja online-palveluissa. TikTok ja Universal Music Group ilmoittivat päässeensä yhteisymmärrykseen olettaenkin aiempaa reilummasta korvaustasosta. Vastaavanlaisia tilanteita voidaan kuitenkin nähdä jatkossa. Meidän kantamme on yksiselitteisesti se, että musiikin tekeminen on työtä, josta kuuluu saada asianmukainen korvaus”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.

Tapahtumavilkas vuosi 2023 näkyy myös kesäkuun tilityksessä

Elävän musiikin esittämisestä ja musiikkia sisältävistä tapahtumista sekä taustamusiikista kerätyt tekijänoikeuskorvaukset jatkoivat kasvuaan vuonna 2023. Kaiken kaikkiaan musiikin esittämisestä tapahtumissa kerättiin tekijänoikeuskorvauksia vuonna 2023 lähes 15 miljoonan euron edestä.

Kesäkuun tilityksen yhteydessä maksetaan korvaukset muun muassa vuoden 2023 ravintoloissa ja tapahtumissa esitetyistä teoksista sekä taustamusiikista. Kesäkuun 2024 tilitys julkisen esittämisen tilitysalueella oli lähes 11 miljoonaa euroa – kasvua edellisvuoteen nähden oli lähes seitsemän prosenttia.

”Tästäkin kesästä on tulossa tapahtumarikas. Olympiastadionilla nähdään useita konsertteja, ja festarikansakin vaikuttaa löytävän tiensä tapahtumiin tänäkin vuonna. Ihmisillä on selvästi kaipuu kokea musiikkielämyksiä myös yhdessä”, toimitusjohtaja Salminen sanoo, ja jatkaa:

”Aikana, jolloin yhteiskunnassa ja maailmassa vaikuttaa olevan aiempaa enemmän erimielisyyttä, kiistoja ja epävarmuutta, musiikki on yhdistävä voima.”

Kesäkuussa 2024 tilitettävät korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista:

OikeusluokkaKesäkuu 2024 M€Kesäkuu 2023 M€
Radio ja TV11,013,6
Julkinen esittäminen10,910,3
Verkkopalvelut (online)2,61,2
Tallentaminen1,01,0
Useita (ulkomaat, korjaukset)1,11,1
Yhteensä26,627,2

Tapahtuma-alueelta saamatta olevat korvaukset 

Voimme tilittää korvaukset oikeudenomistajille vasta, kun musiikkia käyttänyt taho on maksanut meille lupamaksun. Teostolla on saamatta joidenkin tapahtumien maksuja, joten niitä ei olla voitu vielä tilittää. Ajantasaisen tilanteen myöhässä olevista maksuista näet verkkosivuiltamme.

Tilitykset maksetaan neljä kertaa vuodessa

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Tilitykset-sivulta. Musiikin tekijät näkevät omat tilitystietonsa Teoston verkkopalvelusta.

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan Teostolle tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit.

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Kesäkuun 2024 jälkeen seuraava tilitys maksetaan 19.9.2024.

Jaa somessa