Siirry sisältöön

Teosto lahjoitti perinteikkään Villa Vikanin taiteilijoiden residenssikäyttöön

13.12.2012

Teosto-rahastoa vahvistetaan toimitilojen myynnillä

Teoston jäsenkokous päätti 12.12. pitämässään kokouksessa, että Raaseporin kunnassa sijaitseva Teoston omistama kiinteistö Villa Vikan lahjoitetaan vastaperustetulle Musiikin edistämissäätiölle (MES) residenssikäyttöön taiteilijoiden työskentelytilaksi.

Vuonna 1897 rakennetun huvilan alkuperäinen omistaja oli tunnettu musiikkimies Martin Wegelius. Teoston haltuun huvila siirtyi 1940-luvun puolivälissä.

”Lahjoituksen myötä perinteikäs Villa Vikan säilyy jatkossakin kulttuurikäytössä ja säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien työskentelypaikkana. MESin myötä myös esittävät taiteilijat pääsevät hyödyntämään Villa Vikania”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

Jäsenkokoukselle tiedotettiin myös, että Gramex on puolestaan päättänyt lahjoittaa säätiölle 200 000 euron määrärahan Villa Vikanin kunnostamiseen.

Teosto perusti syksyllä 2012 yhdessä esittäviä taiteilijoita ja äänitteen tuottajia edustavan Gramex ry:n kanssa Musiikin edistämissäätiön edistämään ja tukemaan kotimaista monimuotoista musiikkia sekä sen ammattimaista tekemistä, esittämistä, kustantamista ja tuottamista. Säätiö jatkaa esittävän säveltaiteen edistämiskeskus Esekin ja Luovan Säveltaiteen Edistämissäätiö Lusesin toimintaa.

Jäsenkokouksessa päätettiin myös Teoston toimitilakiinteistön omistavan Kiinteistö Oy Lauttasalmen myynnistä. Teoston rakennus valmistui Lauttasaareen vuonna 1973, ja sen pitäminen käyttökunnossa olisi vaatinut mittavat, usean miljoonan euron peruskorjaukset. Myynti tuli ajankohtaiseksi Helsingin kaupungin tehtyä kaavamuutoksen, joka mahdollistaa asuinrakentamisen tontille. Ostajana on Rakennusosakeyhtiö Hartela, ja nettokauppahinta on 7,25 miljoonaa euroa. Kauppahinta siirretään kokonaisuudessaan Teosto-rahastoon.

”Kiinteistöt eivät ole Teoston ydintoimintaa, musiikin tekijän toimintaedellytysten edistäminen on. Näin kartutetun Teosto-rahaston avulla voimme entistä paremmin edistää suomalaisen musiikin menestystä ja pitää huolta sen monimuotoisuuden säilymisestä”, toteaa Teoston hallituksen puheenjohtaja Kim Kuusi.

Teoston jäsenkokous perusti Teosto-rahaston vuonna 2010 aatteellisen toiminnan turvaamiseksi ja edistämistyön jatkuvuuden varmistamiseksi. Samalla rahastolle vahvistettiin säännöt.

Teosto-rahasto on kiinteistökaupan jälkeen suuruudeltaan noin 12 miljoonaa euroa. Rahasto on omakatteinen rahasto (= epäitsenäinen säätiö) ja sille tullaan nimittämään alkuvuodesta 2013 oma johtokunta ja vahvistamaan ohjesääntö. Rahaston varojen jakamisesta päättää Teoston sääntöjen mukaan jäsenkokous.

Lisätietoja:
Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen, 050 449 9575
Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä, 040 580 3430
Teoston hallituksen puheenjohtaja Kim Kuusi, 040 548 3458

Jaa somessa