Siirry sisältöön

Teosto mukana tekijänoikeustietoutta levittävässä Puhtaasti -hankkeessa

16.05.2022

Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto Sulasol kutsuu harrastajamusiikkikentän välittämään yhdessä tekijänoikeuksista. Teosto on mukana Lauletaan! Soitetaan! Puhtaasti -hankkeessa. 

Harrastamme ja teemme sekä tuemme työksemme musiikkia, koska rakastamme sitä. Musiikin käyttäjät ja harrastajat eivät silti aina tule ajatelleeksi, että musiikkia ei ole ilman musiikintekijöitä. Jotta meillä on musiikkia, josta välittää, on välitettävä myös musiikintekijöistä – ja heidän tekijänoikeuksistaan.

Sulasol eli Suomen Laulajain ja Soittajain liitto haluaa tehdä siitä kuoro- ja orkesteritoimijoille mahdollisimman helppoa. Siksi Sulasol käynnistää maanantaina 16.5.2022 yhteistyössä viiden Sulasolin erikoisliiton ja 13 piirin sekä Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen kanssa Lauletaan! Soitetaan! Puhtaasti -hankkeen.

Hankkeen tavoitteena on edistää tekijänoikeuksien toteutumista tiedolla, tuella ja tekijänoikeusnäkyvyydellä. Pyrkimyksenä on myös vaikuttaa kuorokentän rahoitukseen ja kehittää rahoitusmalleja etenkin luvallisen nuottimateriaalin hankkimiseen.

Tietoa tarjotaan Sulasolin verkkosivujen Puhtaasti-sivuston (sulasol.fi/puhtaasti) tieto-, ohje- ja vinkkipankeilla, joihin on koottu kattavasti selkokielisiä ja konkreettisia vastauksia juuri kuorojen, orkestereiden ja yhtyeiden arjen kysymyksiin.

Koulutukset ja viestintä tuovat tekijänoikeusasiat ja tekijät lähelle musiikin käyttäjiä puhuttelevasti ja käytännönläheisesti. Puhtaasti-logoilla, -aihetunnisteilla ja valmiilla teksteillä kuorot, orkesterit, niiden johtajat ja muut toimijat voivat osallistua yhteiseen missioon sekä tekijänoikeuksien ja tarjolla olevan avun näkyväksi tekemiseen.

Kuoroja ja orkestereita kutsutaan mukaan korostaen oikeanlaista tahtotilaa sekä tekoina näkyvää määrätietoista pyrkimystä kohti parempaa. Konkreettinen edellytys logon käytölle on se, että aina logoa käyttäessään tekee tekijänoikeuksiin liittyen ainakin yhden asian enemmän kuin aiemmin. Hanke alkaa nyt, työ jatkuu ilman päätepistettä. Visiona on harrastajamusiikkikenttä, jonka toimijoille tekijänoikeuksia kunnioittaen toimiminen on itsestään selvä osa musiikin harrastamista.

Hankkeen partnereita ovat Gramex, Kopiosto, Kuorokuiskaaja, Musiikkituottajat – IFPI Finland, Sanasto, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkikustantajat, Suomen Säveltäjät, Tampereen Sävel ja Teosto.

Musiikin käyttäjät ja harrastajat eivät silti aina tule ajatelleeksi, että musiikkia ei ole ilman musiikintekijöitä. Jotta meillä on musiikkia, josta välittää, on välitettävä myös musiikintekijöistä – ja heidän tekijänoikeuksistaan.
Jaa somessa