Siirry sisältöön

Teosto-palkinnon saivat Color Dolorin Love ja Sebastian Hillin Snap Music

24.04.2019

Vuoden 2019 Teosto-palkinnon saivat Stina Koistisen ja Nicolas ’Leissi’ Rehnin sävellykset, sanoitukset ja sovitukset levyllä Love sekä Sebastian Hillin sävellys Snap Music.

Kun palkinnon saa kaksi teosta, kummankin palkintosumma on 20 000 euroa. 16. kerran jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja.

Esiraadin asettamien ehdokkaiden joukosta voittajat valitsi tuomaristo, johon kuuluivat viime vuonna palkittujen teosten tekijät Astrid Swan (tuomariston pj) ja Joona Toivanen sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet: professori Tuija Hakkila-Helasvuo (Taideyliopiston Sibelius Akatemia) ja musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari (Nelonen Median radiot). 

”Keskenään hyvin erilaisten ja erimuotoisten ehdokasteosten kuunteleminen ja arviointi oli sekä kiinnostavaa että antoisaa. Perusteellisen kuunteluprosessin jälkeen olimme yksimielisiä siitä, että haluamme palkita juuri nämä kaksi teosta. Mielestämme voittajateoksissa oli myös paljon samaa niiden muodon erilaisuudesta huolimatta: kummatkin ovat kollaasimaisia tunnelmaltaan ja toteutukseltaan ja kumpikin teos kommentoi omalla tavallaan kiihkeätempoista aikaa, jota nyt eletään”, toteaa tuomaristo yhteisesti.

Palkitsemiaan teoksia tuomaristo luonnehti seuraavasti: 

Love
”Vahvoista sävellyksistä ja niihin saumattomasti sisäänrakennetusta tuotannosta muodostuva herkkä kudelma, joka on täynnä värikkäitä yksityiskohtia. Hitaasti sisälleen päästävä teoskokonaisuus on löytänyt sen, mitä musiikki parhaimmillaan on.”

Snap Music
”Ammattitaitoinen ja vahva sävellys on dramaturgisesti elävä ja voimallisuudessaan raju. Paikoitellen jopa hiphopia ja free jazzia lähentelevä teos leikittelee humoristisesti kliseillä ja kääntää ne voitokseen. Jokainen nuotti on perusteltu.”

Ehdokkaina seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta

Teosto-palkintotuomaristo valitsi voittajat seitsemän ehdolla olleen teoksen tai teoskokonaisuuden joukosta. Ehdokkaat asetti musiikkialan ammattilaisista koostunut esiraati.

Yllämainittujen voittajien lisäksi ehdokkaina olivat (aakkosjärjestyksessä teoksen nimen mukaan):

Odda Áigodat – Solju
Hilda Länsmanin ja Ulla Pirttijärven sävellykset ja sanoitukset sekä Samuli Laihon ja Teho Majamäen sovitukset levyllä Odda Áigodat.

Taika tapahtuu – Litku Klemetti
Litku Klemetin sävellykset ja sanoitukset levyllä Taika tapahtuu.

Tuomas Palonen – Tuomas Palonen
Tuomas Palosen sävellykset ja sanoitukset levyllä Tuomas Palonen.

Under the Arching Heavens: A Requiem – Alex Freeman
Alex Freemanin kuoroteos Under the Arching Heavens: A Requiem Aleksis Kiven, Viljo Kajavan, Edith Södergranin, Siegfried Sassoonin ja Walt Whitmanin teksteihin.

Vihapuheita ja rakkauslauluja – Laineen Kasperi
Kasperi Laineen ja Pekka Luostarisen sävellykset ja sovitukset sekä Kasperi Laineen sanoitukset levyllä Vihapuheita ja rakkauslauluja.

Teosto-palkintoehdokkaita vuosien varrella yli 100, voittajia 29

”Teosto-palkinto perustettiin 16 vuotta sitten edistämään kotimaista rohkeaa, omaperäistä ja innovatiivista säveltaidetta. Tämä vuosi mukaan lukien ehdolla on ollut kaikkiaan 116 teosta tai teoskokonaisuutta, joista 29 on palkittu. Ehdokkaat ja voittajat ovat hyvä läpileikkaus siitä, kuinka monimuotoinen ja vireä kotimainen musiikkikulttuuri meillä on”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.  

Musiikintekijöiden ja -kustantajien rahoittama palkintosumma on enintään 40 000 euroa ja se jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Vuoden 2019 palkintoehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat muusikko-musiikkitoimittajat Arttu Tolonen (freelance, esiraadin pj), Amanda Kauranne (Yle) ja Tuuli Saksala (Yle), Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro, musiikkitoimittaja Wilhelm Kvist (HBL), muusikko Eriikka Maalismaa ja dj Bunuel.

Kuva: AJ Savolainen

Lue lisää:

Color Dolor – ystävyyden ja lempeyden asialla

Sebastian Hilli hakee rohkeasti uusia ulottuuvuuksia

Lisätietoa Teosto-palkinnosta ja edellisten vuosien voittajista 

Kaikkien palkintoehdokkaina olleiden haastattelut  

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Susanna Perämaa, markkinointipäällikkö
p. 040 558 8023, susanna.peramaa@teosto.fi

Jaa somessa