Siirry sisältöön

Teosto-palkinto Milla Viljamaan teoksille levyllä Minne

12.04.2012

Milla Viljamaan sävellykset levyllä Minne saivat vuoden 2012 Teosto-palkinnon. Palkinto on 25 000 euroa.

Palkinnosta päätti raati, jonka puheenjohtajana toimi kirjailija ja harrastajamusiikintekijä Juha Itkonen, viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto sekä laulaja-lauluntekijä Christel Sundberg, joka oli yksi viime vuoden Teosto-palkittujen teosten tekijöistä.

Palkintoraati totesi perusteluissaan: ”Milla Viljamaan Minne on rikas ja monipuolinen instrumentaalilevy, joka päivittää suomalaisen kansanmusiikkiperinteen onnistuneesti ja omaperäisesti nykykorville otolliseksi.

Musiikki herättää vahvoja visuaalisia mielikuvia ja toimisi mainiosti vaikkapa elokuvamusiikkina. Kappaleet ovat keskenään erilaisia, tunnelmat vaihtelevat, mutta silti kokonaisuus on myös ihailtavan ehyt ja orgaaninen. Hienot melodiset linjat vetoavat suoraan tunteisiin. Harmoniat ovat hyvin harkittuja, rytmiikka kauttaaltaan elävää ja kekseliästä. Levyn jokaisesta sävelestä kuuluu luonnollinen, konstailematon muusikkous ja rakkaus musiikkiin.”

Palkintoraadin puheenjohtajan, Juha Itkosen mukaan palkintoehdokkaiden taso oli varsin korkea. ”Voittajan valitseminen näin laajasta, tasokkaasta ja monipuolisesta kirjosta oli tuskallisen vaikea tehtävä”, Itkonen sanoo.

Esiraadin valitsemat Teosto-palkintoehdokkaat olivat:

Kalevi Ahon Sinfonia nro 15.
Iro Haarlan sävellykset Iro Haarla Quintetin levyllä Vespers.
Mikko Heiniön musiikki oopperassa Eerik XIV.
Kari Ikosen sävellykset Kari Ikonen & Karikon levyllä The Helsinski Suite.
Tuure Kilpeläisen sävellykset ja sanoitukset sekä Kaihon Karavaani -yhtyeen sovitukset Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani -yhtyeen levyllä Erämaa.
Artturi Tairan, Jussi Hietalan, Samuli Pöyhösen ja Sampsa Väätäisen sävellykset sekä Artturi Tairan sanoitukset Rubik-yhtyeen levyllä Solar.
Milla Viljamaan teokset levyllä Minne.

Vuosittainen palkinto jaetaan 1 – 4 teokselle tai teoskokonaisuudelle ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa.

Palkinnolla halutaan nostaa esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa. Edellisen kerran palkinto jaettiin huhtikuussa 2011.

Teosto perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Palkintoa jakavat Teostoon kuuluvat säveltäjät, sanoittajat ja musiikin kustantajat. Valintaraadit koostuvat säännöllisesti vaihtuvista musiikkialan asiantuntijoista.

Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Jaa somessa