Siirry sisältöön

Teosto-palkinto Risto Ylihärsilälle teoksistaan levyllä II

10.04.2014

Yhdettätoista kertaa tänä vuonna jaetun Teosto-palkinnon saivat Risto Ylihärsilän sävellykset ja sanoitukset Risto-yhtyeen levyllä II. Tunnustuspalkinnon voittaja palkittiin 25 000 eurolla.

Teosto-palkinnon voittaja julkistettiin Musiikkitalossa 10. huhtikuuta.

Risto Ylihärsilä tekee II-levyllä itselleen uskollista, vilpitöntä ja omaperäistä musiikkia. Hän onnistuu sävellyksillään ja sanoituksillaan viemään kuulijan suurten kysymysten äärelle, ja ilmaisemaan omasta kokemuksestaan jotain autenttista ja koskettavaa”, palkintoraati totesi perusteluissaan.

Palkintoraatiin kuuluivat Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja Saku Mantere, Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Anna Eriksson.

”Koko raadille tuli iloinen ja toiveikas olo Suomen kulttuurielämän tilasta”

Palkintoraadin puheenjohtaja Saku Mantere kuvasi raadin työtä mukavaksi ja perinpohjaiseksi.

”Koko raadille tuli iloinen ja toiveikas olo Suomen kulttuurielämän tilasta. Kotimaassa tehdään hyvää musiikkia. Kaikki ehdolla olleet seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta ovat todellisia taideteoksia, jotka kertovat tekijöidensä taitavuudesta ja kunnianhimosta.”

Raadilla oli mahdollisuus perusteellisiin keskusteluihin, ja niiden jälkeen voittajan valinta oli yksimielinen.

”Pidimme ohjenuoranamme Teosto-palkinnon kriteerejä eli rohkeutta, omaperäisyyttä ja innovatiivisuutta ja niitä Risto Ylihärsilän teokset ilmentävät. Ne eivät lohduta eivätkä viihdytä, mutta paljastavat oivaltavasti sen, mikä on läsnä tässä ajassa ja myös haastavat kohtaamaan ankaran ja ahdistavan todellisuuden.”

Ylihärsilä: ”Minusta ei ole aiheita, joita ei voisi käsitellä”

Ylihärsilä itse kertoo tehneensä levyä viisi vuotta. Biisin tekeminen oli nyt kymmenen vuotta aiemmin ilmestyneeseen Risto-yhtyeen ensimmäiseen albumiin verrattuna vähemmän tietoista ja mukana oli hyppimistä erilaisten kokeilujen välillä.

”Minusta ei ole aiheita, joita ei voisi käsitellä. Siinä saattaa tulla rajat vastaan, minkä näkökulman niihin ottaa”, Risto Ylihärsilä sanoo.

Levyn tekeminen on hänelle aina työläs prosessi. ”On pelastukseni, etten ikinä tajua, miten paljon työtä on vielä edessä. Jos sen ymmärtäisi, tuskin olisin saanut ensimmäistäkään levyä valmiiksi.”

Palkintoehdokkaina seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta

Musiikkialan ammattilaisista koostuva esiraati oli valinnut tänä vuonna loppukilpailuun seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta. Palkintoehdokkaat olivat:

Antti Auvinen: Orior

Antti Auvisen sävellys teoksessa Orior

Dalindèo: Kallio

Valtteri Pöyhösen sävellykset ja sovitukset Dalindèo-yhtyeen levyllä Kallio

Haloo Helsinki!: Maailma on tehty meitä varten

Haloo Helsinki! -yhtyeen teokset Maailma on tehty meitä varten -levyllä

Juuri & Juuri: Pelimannit / Hiljainen Haltioituminen

Emilia Lajusen ja Eero Grundströmin sovitukset Juuri & Juuri -yhtyeen levyllä Pelimannit / Hiljainen Haltioituminen

J. Karjalainen: Et ole yksin

J. Karjalaisen sävellykset ja sanoitukset sekä Pekka Gröhnin, Janne Haaviston, Mikko Lankisen ja Tom Nymanin sovitukset J. Karjalaisen levyllä Et ole yksin

Oddarrang: In Cinema

Olavi Louhivuoren sävellykset Oddarrang-yhtyeen In Cinema -levyllä

Risto: II

Risto Ylihärsilän sävellykset ja sanoitukset Risto-yhtyeen levyllä II

Lue lisää Teosto-palkinnosta.

Jaa somessa