Siirry sisältöön

Teosto-palkinto siirtyy vuodella – palkintosumma jaetaan tukena

16.12.2020

Vuosittaisen Teosto-palkinnon jakamista esitetään siirrettäväksi vuodella eteenpäin. Syynä on vuonna 2020 julkaistujen ja kantaesitettyjen kotimaisten teosten normaalia vähäisempi määrä koronapandemiasta johtuen. Palkintosumma 40 000 euroa tultaisiin sen sijaan jakamaan erillisenä tukena suomalaisille säveltäjille, sanoittajille ja musiikkikustantajille.

Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista, joka jaetaan vuosittain yhdelle tai useammalle kotimaiselle musiikkiteokselle. Sen tarkoitus on nostaa esiin rohkeaa, innovatiivista ja omaperäistä suomalaista musiikkia. Vuonna 2020 julkaistujen ja erityisesti kantaesitettyjen uusien musiikkiteosten määrä on kuitenkin ollut koronan aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi normaalivuotta vähäisempi.

Teoston hallitus esittää, että palkitsemiseen varattu 40 000 euron summa tultaisiin jakamaan tukena Teoston jäsenjärjestöjen kautta Teoston asiakkaana oleville säveltäjille, sanoittajille ja sovittajille keväällä 2021. Tämä tarkoittaa, ettei palkintoa vuonna 2021 jaettaisi lainkaan. Budjetin hyväksyy lopullisesti Teoston jäsenkokous, jota on jouduttu lykkäämään koronarajoitusten vuoksi joulukuulta alkuvuoteen 2021.

Vuoden 2020 julkaisut ja kantaesitykset mukaan kevään 2022 palkinnonjakoon

Vuoden 2020 aikana julkaistuja tai kantaesitettyjä teoksia ei kuitenkaan jätetä huomioimatta. Teokset tulisivat olemaan mukana kevään 2022 palkinnonjaossa yhdessä vuoden 2021 julkaisujen ja kantaesitysten kanssa. Esiraadin valitsemien palkintoehdokkaiden määrästä ja palkinnon kokonaissummasta vuonna 2022 päätetään myöhemmin.

“Musiikin suuri merkitys ja sen myötä luovan säveltaiteen edistämisen tärkeys on entisestään korostunut koronatilanteen aikana”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.

Salminen korostaa, että uusia kotimaisia teoksia esiin nostava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista eikä sen siirtämistä ehdoteta kevyin perustein. Tämä vuosi on kuitenkin ollut poikkeuksellinen uusien julkaisujen ja kantaesitysten määrän suhteen.

“Kävimme palkinnon siirtämisestä keskustelun ehdokkaat asettavan esiraadin jäsenten kanssa ja päädyimme yhteisesti siihen, että siirtoehdotus on perusteltu. Palkintorahan jakaminen koronatukena mahdollistaisi poikkeuksellisesti myös laajemman musiikintekijäjoukon tukemisen koronapandemian aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa.”

Teosto-palkinto edistää kotimaista luovaa säveltaidetta

Teosto perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.

Vuoden 2022 osalta palkinnon kokonaissummasta sekä esiraadin valitsemien palkintoehdokkaiden määrästä päätetään myöhemmin.

Jaa somessa