Siirry sisältöön

Teosto pyytää markkinaoikeudelta näkemystä audiovisuaalisten sisältöjen hinnoittelusta

12.03.2018

Teosto on jättänyt 12.3.2018 haastehakemuksen markkinaoikeuteen koskien musiikinkäyttökorvausten hinnoittelua av-alueella. Teosto hakee haastehakemuksella vahvistusta av-alueella noudattamiensa hintojensa lainmukaisuudelle.

Taustalla on musiikin tekijänoikeuskorvausten hinnoittelumallia ja hintoja koskeva erimielisyys MTV:n kanssa. Toimijat ovat neuvotelleet vuoden 2017 musiikin käyttökorvausten hinnoittelusta pääsemättä lopputulokseen. Teosto toivoo markkinaoikeudelta ratkaisua asiaan.

”Teoston vahva markkina-asema velvoittaa meidät noudattamaan yhdenmukaisia hinnoitteluperiaatteita kaikkien samassa asemassa olevien asiakkaidemme kohdalla. Yhdenvertaisuuden nimissä emme voi joustaa yhden toimijan kohdalla hinnoittelumallissa, jota muut alan toimijat noudattavat”, Teoston varatoimitusjohtaja Risto Salminen kommentoi.  

Käytössä vuonna 2017 uudistettu hinnoittelumalli

Teosto noudattaa av-sisältöjen hinnoittelussaan vuoden 2017 alussa voimaan tullutta hinnastoa. Sama hinnasto on käytössä kaikilla alan toimijoilla. Hinnasto löytyy Teoston verkkosivuilta.

MTV pitää Teoston hintoja liian korkeina ja on hakenut aiemmin Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV) linjausta Teoston av-hinnoitteluun.

”KKV antoi oman lausuntonsa hinnoittelumallistamme joulukuussa 2017. KKV totesi lausunnossaan, että Teoston av-hinnoittelumalli ei anna syytä jatkoselvitykseen tai -toimenpiteisiin. Meidän nähdäksemme av-alueen hinnoittelumallimme on kunnossa ja sen mukaisesti toimimme alan muidenkin toimijoiden kanssa. Toivomme, että markkinaoikeus linjaa nyt oman näkemyksensä tilanteeseen, jotta pääsemme asiassa eteenpäin”, Salminen kertoo.  

Teosto edustaa kotimaassa 32 000 ja ulkomailla noin 3 miljoonaa musiikintekijää ja -kustantajaa. Teosto kerää musiikinkäytön korvaukset edustamiensa tekijöiden ja kustantajien puolesta ja tilittää korvaukset edelleen niille tekijöille, joiden musiikkia on esitetty. Teosto keräsi vuonna 2016 musiikintekijöille ja -kustantajille musiikinkäyttökorvauksia 59,4 miljoonaa euroa.

 

Jaa somessa