Siirry sisältöön

Teosto seuraa online-lisensoinnin keskittymiskehitystä

24.03.2015

Euroopan komissio aloitti loppuvuodesta 2014 tutkinnan saksalaisen Geman, englantilaisen PRS for Musicin ja ruotsalaisen STIMin suunnittelemasta online-lisensointikeskittymästä. Tutkinnan tarkoituksena on selvittää, täyttääkö aiottu lisensointihub EU:n yrityskauppasääntelyn edellytykset.

Tutkinnan aikana komission on ratkaistava, rajoittaisiko osapuolten hallinnoimien repertoaarien yhdistäminen kilpailua tekijänoikeuksien hallintopalveluiden markkinoilla.

Yhteishanke on osa eurooppalaista rajat ylittävien online-palveluiden lisensoinnin keskittymiskehitystä, johon myös kansallisessa lainsäädäntövalmistelussa oleva kollektiivihallinnon direktiivi tähtää.

Direktiivi hyväksyttiin vuonna 2013. Sen tavoitteena on tehostaa tekijänoikeuksien hallinnointia ja lisätä hallinnointijärjestöjen läpinäkyvyyttä.

”Teosto seuraa keskittymiskehitystä tarkoin. Pyrkimyksenämme on löytää ratkaisu, joka turvaa oikeudenomistajiemme repertoaarin kansainvälisen saatavuuden. Rajat ylittävien palveluiden lisensoinnin markkinat kehittyvät jatkuvasti”, sanoo johtaja Risto Salminen.

Ranskalainen SACEM, espanjalainen SGAE ja italialainen SIAE perustivat Armonia-yhteenliittymän, joka on Euroopan ensimmäinen hub, joka lisensoi monessa maassa toimivia online-palveluita. Myös Portugalin SPA, Belgian SABAM, Sveitsin SUISA ja Unkarin ARTISJUS ovat antaneet sille repertoaarinsa lisensointia varten.

Jaa somessa