Siirry sisältöön

Teosto syventää yhteistyötään startup-yritysten kanssa

29.04.2014


Suomalaisia musiikintekijöitä edustava tekijänoikeusjärjestö Teosto syventää yhteistyötään musiikkisovelluksia kehittävien startupien kanssa. Uusilla käytännöillä halutaan tukea sovellusten menestystä ja vauhdittaa startup-alan taloudellista kasvua.

Pilottisovellusten kehittäjät saavat entistä enemmän vapautta esimerkiksi liiketoimintamallin kokeilemiseen. Korvausten suuruus on myös suhteutettu sovellusmaailmaan sopivaksi.

”Sopimukset ovat kestoltaan vuoden mittaisia. Uudella käytännöllä halutaan tukea sovellusten menestymistä sekä taata mahdollisuus kokeilla ilman raskaita velvoitteita”, kertoo Teoston asiakasvastaava Antti Valkama.

Yksi vastikään sopimuksen tehneistä sovellusyrityksistä on suomalainen Mubik Entertainment Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Ilkka Räsänen kertoo sopimuksen helpottavan startupin kasvua, koska se tarjoaa mahdollisuuden tehdä globaalia bisnestä ilman vaikeita sopimusneuvotteluita alkumetreillä.

”Tämänkaltainen sopimus syventää yhteistyötä Teoston ja musiikkialan kasvuyritysten välillä merkittävästi. Rakenteeltaan pilottisopimus on varsin avoin ja joustava”, Ilkka Räsänen sanoo.

”Tarkoituksenamme on auttaa uudenlaisia palveluita pääsemään markkinoille sekä tarjota mahdollisuus palveluiden joustavaan kehittämiseen”, Valkama toteaa.

Luovassa taloudessa ja startupeissa valtava taloudellinen potentiaali

Teoston mukaan erityisesti luovat alat ovat kasvaneet, vaikka muu talous supistuu. Pelkästään musiikkiala kasvoi 1,6 prosenttia vuosina 2011–2012. Suomen musiikkiviennin arvo on yli kaksinkertaistunut 2000-luvun alusta katsottuna.

”Suomessa luovan alan työllistämisvaikutukset ovat merkittävän suuret muihin EU-maihin verrattuna. Vain Ruotsissa ja Tanskassa luovat alat työllistävät Suomeakin enemmän. Satsaamalla uuden kasvun moottoreihin luodaan Suomeen ja Eurooppaan hyvinvointia ja uusia työpaikkoja”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

Luovien alojen kasvu asettaakin kasvuyrityksille hyvän pohjan kehittyä. Suomalaisia musiikkialan startup-yrityksiä edustavan Finnish Music Startups -kollektiivin Jiri Koivuniemi uskoo kasvuyritysten työllistävän tulevaisuudessa entistä enemmän ihmisiä.

”Pilotointi on loistava avaus Teostolta. Monet startupit haluavat kokeilla erilaisia ansaintatapoja ja niiden tuloksia on vaikea ennakoida. Nyt rahaa voidaan kenties suunnata aiempaa paremmin tärkeimpään eli ihmisiin. Erityisesti musiikkia ja pelaamista yhdistävät startup-yritykset kehittyvät kovaa vauhtia ja myös rahoittajat ovat huomanneet tämän. On suoranainen ihme ellemme pian näe useiden musiikkia hyödyntävien startupien läpilyöntiä maailmalla.”

Mubik Entertainment Oy on espoolainen, 2012 perustettu kasvuyritys, joka on kehittänyt ainutlaatuisen musiikkivisan. Sovellus tarjoaa arvuuttelun lisäksi jokaiselle mahdollisuuden osata soittaa. Peli Mubik Musical Puzzle on ladattavissa ilmaiseksi Applen sovelluskaupasta AppStoresta. Lisätietoa Mubikista löydät täältä.

Jaa somessa