Siirry sisältöön

Teosto tilitti 12,5 miljoonaa euroa musiikin tekijöille ja kustantajille

eri suuruisia euron seteleitä
21.03.2024

Teosto on maksanut tänään 21.3.2024 säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille musiikin käyttökorvauksia yhteensä 12,5 miljoonaa euroa. Tästä 7,1 miljoonaa euroa maksettiin Teoston kotimaisille ja suorille asiakkaille. Kaikkiaan korvauksia sai maaliskuussa yli 7 000 musiikin tekijää ja kustantajaa.

Teosto tilittää asiakkailleen tekijänoikeuskorvauksia neljä kertaa vuodessa. Nyt maksettavat korvaukset on kerätty pääosin vuoden 2023 kolmannen vuosineljänneksen aikana konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming-palveluissa sekä Yle Areenassa ja Nelonen Ruutu+/Ruutu -palveluissa käytetystä musiikista.

Yksittäisen tekijän tilityksen määrä voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin riippuen siitä, kuinka paljon hänen kappalettaan on esitetty ja mikä on hänen osuutensa kappaleesta. Yksittäisen musiikin tekijän mediaanitilitys oli tässä tilityksessä noin 95 euroa.

Tarkemmat tiedot tässä tilityksessä mukana olevista tilitysalueista ja korvausten keräämisajankohdista näet verkkosivuiltamme tilityskalenterista.

Maaliskuun 2024 tilitys lähes 10 % suurempi kuin edellisvuonna

Maaliskuun tilityksen kokonaissumma on 1,2 miljoonaa euroa suurempi kuin vuoden 2023 maaliskuun tilitys. Tämä johtuu pääasiassa verkossa käytettävästä musiikista maksettavien korvausten kasvusta.

Radio- ja TV-korvausten lasku selittyy sillä, että aiemmin osana MTV3:n tilitystä maksetut korvaukset Cmore- ja MTV Katsomo –palveluiden musiikin käytöstä tilitetään vuoden 2023 osalta erikseen, ja ne eivät sisälly maaliskuun 2024 tilitykseen (toisin kuin vuotta aiemmin).

Kansainvälisten korvausten osalta huomionarvoista on se, että Saksasta kerättyjen korvausten maksu viivästyy, koska Saksan veroviranomaiselta ei ole vielä saatu lähdeverotodistusta. Kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi Teoston pyytänyt saksalaista sisarjärjestöään GEMAa odottamaan lähdeverotodistusta ennen korvausten tilitystä.

Tästä huolimatta ulkomailta saatavien korvausten määrä on kasvanut. Syynä on etenkin Ruotsista saatujen korvausten kasvu.

Maaliskuussa 2024 tilitettävät korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista:

OikeusluokkaMaaliskuu 2024 M€Maaliskuu 2023 M€
Radio ja TV5,86,3
Julkinen esittäminen2,92,8
Verkkopalvelut (online)2,71,3
Useita (ulkomaat, korjaukset)1,10,9
Yhteensä12,511,3

Tilitykset maksetaan neljä kertaa vuodessa

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Tilitykset-sivulta. Musiikin tekijät näkevät omat tilitystietonsa Teoston verkkopalvelusta.

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan Teostolle tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit.

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Maaliskuun 2024 jälkeen seuraava tilitys maksetaan 13.6.2024.

Jaa somessa