Siirry sisältöön

Teosto tutkii huhtikuussa taustamusiikin käyttöä

03.04.2014

Teosto käynnisti taustamusiikkia koskevan musiikinkäyttötutkimuksen keskiviikkona 2.4. Tutkimusta varten haastatellaan puhelimitse 2000 yritystä ja toimipaikkaa Teoston kaikkiaan yli 25 000 taustamusiikkiasiakkaasta, jotka käyttävät musiikkia oman liiketoimintansa edistämiseen.

Tutkimukseen osallistuu yritysten ja toimipaikkojen taustamusiikin valinnasta päättäviä henkilöitä, joilta kysytään yritysten käyttämistä taustamusiikin lähteistä ja esimerkiksi radion osalta taustamusiikin lähteenä käytetyistä radiokanavista. Lisäksi kyselyssä selvitetään taustamusiikin valintaan liittyviä tekijöitä ja taustamusiikin merkitystä yritysten liiketoimintaan. Musiikinkäyttötutkimuksen haastattelut toteuttaa tutkimusyhtiö Innolink Oy.

Radio on ollut jatkuvasti käytetyin taustamusiikin lähde
Teosto on tutkinut taustamusiikin käyttöä koko 2000-luvun ajan. Tutkimustuloksia käytetään apuna taustamusiikkiluvista kerättävien korvausten tilittämisessä musiikin tekijöille.

Radio on ollut jatkuvasti käytetyin taustamusiikin lähde: 76 % tutkituista yrityksistä käytti radiota tärkeimpänä taustamusiikin lähteenä vuonna 2012. Taustamusiikkikäytössä suosituimmat radiokanavat olivat vuonna 2012 Radio Nova, YLE Radio Suomi, Iskelmä, Suomipop ja NRJ. Teoston taustamusiikkitutkimus on kattavin selvitys radiokanavien taustamusiikkikuuntelusta Suomessa.

Taustamusiikin valinnalla voi vaikuttaa asiakkaiden viihtyvyyteen ja myyntiin
Yritystutkimuksen lisäksi Teosto on selvittänyt myös kuluttajien mielipiteitä taustamusiikista. Kuluttajakyselyiden perusteella taustamusiikki saa ihmiset viihtymään ja taustamusiikilla voidaan myös vaikuttaa ostopäätöksiin. Asiakkaiden toiveet taustamusiikille vaihtelevat eri toimialoilla suurestikin: sama musiikki ei välttämättä toimi esimerkiksi kampaamossa, kahvilassa ja vaatemyymälässä.

Usein musiikkia ei kuitenkaan valita asiakkaiden tai asiakaskohderyhmän perusteella, vaan esimerkiksi henkilökunnan mieltymysten mukaan. Kyselyssä kävikin ilmi, että vain hieman yli puolet asiakkaista koki kuuluvansa käyttämänsä palvelun kohderyhmään siellä soitetun musiikin perusteella.

Huhtikuun aikana tehtävän taustamusiikkitutkimuksen tulokset ovat käytettävissä alkukesästä. Edellisen vuonna 2012 tehdyn taustamusiikkitutkimuksen tuloksia näet täältä.

Lisätietoja tutkimuksesta antaa Teoston tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi, ano.sirppiniemi@teosto.fi, p. 09 6810 1287 ja 050 325 6530.

 

 

Jaa somessa