Siirry sisältöön

Teosto yksinkertaisti radioiden musiikinkäyttökorvausten hinnoittelua

04.11.2014

Teosto yksinkertaisti kaupallisia radioita ja yhteisöradioita koskevaa musiikin esitys- ja tallentamiskorvauksen hinnoittelua. Aikaisemmin käytössä ollut erillinen simulcastingia (netissä tapahtuva radiokanavan rinnakkaislähetys) koskenut hinnasto sulautettiin päälähetyksen hinnastoon. Samalla simulcastingia koskenut erillinen vähimmäiskorvaus poistettiin.

Teoston ja RadioMedian 30.10.2014 allekirjoittama simulcastingia koskeva sopimusliite tulee voimaan 1.1.2015. Erillisen simulcasting-minimin laskuttamisen Teosto kuitenkin lopettaa jo marraskuusta 2014 alkaen.

Musiikinkäyttökorvaus perustuu jatkossa lähetystoiminnan kokonaisuuteen, ei eri jakelukanaviin
Simulcasting-minimin poistaminen on osa Teoston tavoitetta käsitellä jatkossa sisältöjen jakamista eri alustoilla aiempaa joustavammin kokonaisuutena, ei jakelukanavaperusteisesti.

Radiot maksavat musiikinkäyttökorvauksen aseman radiotoiminnasta saamasta kokonaistulosta (FM-lähetyksen tulo ja simulcast-lähetyksen tulo) ja radioaseman lopullista korvausta määriteltäessä käytössä on vain yksi euromääräinen vähimmäiskorvaus.

Muilta osin kaupallisten radioiden ja yhteisöradioiden musiikinkäyttökorvauksen hinnoittelumalli (liikevaihto x musiikin määrään perustuva korvausprosentti), korvausprosentit ja vähimmäiskorvauksen laskentamalli säilyvät ennallaan.

-Uuden hinnoittelumallin tarkoituksena on helpottaa kaikkien radioiden elämää. Taloudellisesti merkittävinta simulcasting-minimin poistaminen on tietysti pienille radioille. Toivottavasti uudistus edesauttaa osaltaan kotimaisten radioiden mahdollisimman kattavaa nettijakelua ja mukana oloa esimerkiksi Ylen ja RadioMedian yhteisessä Radiot.fi-sovelluksessa, sanoo Teoston liiketoimintapäällikkö Vappu Verronen.

-Radiolla on merkittävä rooli ihmisten arjessa ja radio haluaa olla läsnä kaikkialla, toteaa RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller. -Radioiden musiikinkäyttökorvauksen määräytyminen jakelukanavaneutraalisti on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan: kaikilla radioilla on nyt musiikinkäyttökorvausten puolesta yhdenvertainen mahdollisuus lähetyksensä välittämiseen myös netissä, Möller jatkaa.

Lisätietoja:
Teosto
Liiketoimintapäällikkö Vappu Verronen
p. 040 500 5905
vappu.verronen@teosto.fi

RadioMedia
Toimitusjohtaja Stefan Möller
p. 0400 50 8877
stefan.moller@radiomedia.fi

Jaa somessa