Siirry sisältöön

Teostolta musiikintekijöille viime vuonna yli 46 miljoonaa euroa

17.04.2013

Tilityksiä sai yli 10 000 kotimaista musiikintekijää

Teoston kotimaasta keräämät korvaukset säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikinkustantajille vuonna 2012 olivat 46,3 miljoonaa euroa. Kerätty summa oli 2,1 prosenttia suurempi kuin vuonna 2011.

Muilta järjestöiltä tuloutuneet korvaukset mukaan luettuina Teoston kokonaistuotot kasvoivat 55,6 miljoonaan euroon. Mukana ovat Teoston ulkomaisten sisarjärjestöjen keräämät korvaukset suomalaisen musiikin esittämisestä ulkomailla, Nordisk Copyright Bureaun (NCB) keräämät tallennuskorvaukset ja lainauskorvaus.

Tilityksiä Teosto maksoi koti- ja ulkomaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikinkustantajille yhteensä 46,8 miljoonaa euroa. Summa on 2,3 miljoonaa euroa suurempi kuin edellisenä vuonna. Kotimaisille musiikintekijöille ja -kustantajille maksettiin tästä 22,5 miljoonaa euroa. Tilityksen saajia oli hieman yli 10 000.  Loput 24,3 miljoonaa euroa Teosto maksoi sisarjärjestöjensä välityksellä ulkomaisille tekijöille ja kustantajille.

Suomalaisen musiikin edistämiseen oikeudenomistajien yhteisillä päätöksillä käytettiin 2,7 miljoonaa euroa eli 6,7 prosenttia tilityssummasta.

Teoston kuluprosentti oli 13,4, ja Teosto onkin yksi Euroopan tehokkaimmista tekijänoikeusjärjestöistä.

Musiikin digitaalinen myynti vauhdittui

Musiikin digitaalinen myynti kasvoi viime vuonna 35 prosenttia. Sen ansiosta Suomen äänitemarkkinat kääntyivät pitkästä aikaa pieneen kasvuun, vaikka fyysisten äänitteiden myynti väheni edelleen 7,5 prosenttia.

Teosto ja NCB lisensoivat Suomen markkinoille vuonna 2012 useita digitaalisia palveluita, kuten Rdio, XBox Music, Beatport ja Deezer. Teoston ja NCB:n Suomesta keräämät digitaalisen musiikinkäytön korvaukset olivat yhteensä 4,2 miljoonaa euroa.

”Online oli vuonna 2012 yksi vahvimmista kasvualueistamme”, Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä sanoo. ”Musiikin kulutus siirtyy digitaalisiin kanaviin yhä kiihtyvällä tahdilla, ja me Teostossa haluamme olla mukana kehittämässä toimivia digitaalisia markkinoita ja kuluttajille uusia, laillisia tapoja nauttia musiikista.”

TV-kanavien online-palveluiden ja taustamusiikin käyttö lisääntyi

Aiempien vuosien tapaan musiikinkäyttö radiossa ja televisiossa tuotti musiikintekijöille ja -kustantajille huomattavan osan esityskorvauksista. Osuus Teoston kotimaan tulokertymästä oli 61 prosenttia eli 27,6 miljoonaa euroa.

Kaupallisten tv-kanavien online-palveluiden liikevaihto kasvoi merkittävästi ja kasvatti myös esityskorvausten määrää.

Esityskorvauksia konserteista ja muista tapahtumista kertyi 5,1 miljoonaa euroa. Kesän 2012 festivaalit eivät yltäneet edellisen vuoden taloudelliseen menestykseen, mutta osa pienistä ja keskisuurista tapahtumista onnistui yli odotusten.

Myymälöissä, ravintoloissa ja muissa asiakastiloissa soiva taustamusiikki tuotti musiikintekijöille esityskorvauksia 7,7 miljoonaa euroa, mikä oli neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Varsinkin liikuntayritysten toimipaikkojen ja musiikin käytön määrä kasvoi.

Teoston jäsenkokous valitsi uuden hallituksen

Uusi hallituksen jäsen Kaija Kärkinen

Teoston jäsenkokous valitsi 17.4. pitämässään kokouksessa Teoston hallitukseen uudeksi jäseneksi Kaija Kärkisen. Kärkinen on sanoittaja ja ollut Teoston asiakkaana vuodesta 1995 lähtien. Hän on toiminut vuodesta 2012 myös Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Kim Kuusi. Muut jäsenet ovat Tommi Tuomainen, Mikko Heiniö, Ari Nieminen ja Juha Tikka.

Vuoden 2012 toiminnasta lisää vuosikertomuksessa (pdf).

Kuva: Jakke Nikkarinen

Jaa somessa