Siirry sisältöön

Teoston jäsenkokous päätti uudesta koronatukikierroksesta keväälle 2022

16.12.2021

Teostossa ylintä päätösvaltaa käyttävät sen jäsenet kaksi kertaa vuodessa järjestettävässä jäsenkokouksessa. Jäsenet kokoontuivat hybridikokouksena jälleen keskiviikkona 15.12.2021. Sääntömääräisessä syyskokouksessa hyväksyttiin muun muassa tulevan vuoden toimintasuunnitelma ja budjetti. Koronapandemian vaikutukset näkyvät musiikkialalla edelleen laajoina, minkä johdosta Teoston koronatukea päätettiin jakaa edelleen keväällä 2022.

Teoston jäsenkokous järjestettiin Finlandia-talolla, jonne osa jäsenistä oli kokoontunut koronaturvallisilla järjestelyillä. Iso osa osallistujista seurasi kokousta etäyhteydellä.  

Toimintasuunnitelman käsittelyn yhteydessä Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen korosti, että vuodesta 2022 näyttää joka tapauksessa tulevan aikaisempaa parempi. Mikäli koronatilanne pysyy kurissa, useilla musiikinkäyttöalueille ennustetaan vahvaa toipumista. Tilanteeseen liittyy kuitenkin edelleen runsaasti epävarmuutta.

”Loppusyksyllä koronatilanne on jälleen heikentynyt, mutta Teoston tekijänoikeuskorvaustuottojen ennustetaan kuitenkin vuonna 2022 palaavan koronapandemiaa edeltävälle tasolle, mikäli yhteiskunnan toiminnot pysyvät auki.”

Musiikin käytöstä maksettavat korvaukset tulevat Teoston asiakkaille kuitenkin jälkijunassa. Kesän ja alkusyksyn 2021 tilanne heijastuu vielä ainakin maaliskuun 2022 tilitykseen. Sen vuoksi kokouksessa hyväksyttiin esitys siitä, että erityistä koronatukea jaetaan Teoston asiakkaille vielä miljoona euroa keväällä 2022.

”Tukihaku pyritään avaamaan helmikuun alkupuolella siten, että se maksettaisiin hakijoille jo 30.4.2022 mennessä”, kertoi Salminen.

Päätöksen mukaisesti tukitoimissa noudatetaan samoja kriteereitä kuin vuoden 2021 tukihauissa. Tuen saamisen edellytyksenä on Teoston asiakkuus ja vähintään 1500 euron tilitys vuosien 2018-2020 ajalta valituilla tilitysalueilla. Mukaan on otettu tilitysalueet, joihin koronalla on katsottu olevan erityisiä vaikutuksia.

Vuosi 2022 on myös edunvalvonnallisesti merkittävä. EU:n tekijänoikeusdirektiivin toimeenpano on Suomessa viivästynyt ja lausuntokierroksella laajaa kritiikkiä saanut Suomen tekijänoikeuslain uudistus tulee näillä näkymin eduskunnan käsittelyyn muokattuna keväällä 2022. Teosto päivittää strategiaansa alkuvuodesta 2022 ja jatkaa edelleen toimintansa digitalisointia sekä asiakaskokemuksen parantamista.

Jaa somessa