Siirry sisältöön

Teoston kulttuurikummit tapaavat EU-päättäjiä 30.-31.5.

26.05.2017

Teoston musiikkia tekevät kulttuurikummit tapaavat kotimaisia ja ulkomaisia EU-päättäjiä Brysselissä 30.-31.5.2017. Tapaamisten aiheina ovat tekijänoikeuslain uudistus sekä luovien alojen tulevaisuuden näkymät Euroopassa.

Teoston kulttuurikummitilaisuus on osa Brysselissä järjestettyä Meet the Authors –tapahtumaa. Tapahtuma kerää yhteen europarlamentaarikoita, komission edustajia sekä luovien alojen tekijöitä eri puolilta Eurooppaa.

Kulttuurikummitoiminnan tavoitteena on saattaa yhteen poliittiset päättäjät ja musiikintekijät keskustelemaan ajankohtaisista ja luovalle alalle tärkeistä kysymyksistä.

Suomesta matkalle osallistuvat musiikintekijät Kaija Kärkinen, Kim Kuusi, Kimmo Hakola, Janne Hiedanniemi, Olli Virtaperko, Kari Saarilahti ja Tuomas Hiedanniemi sekä Teoston hallituksen neuvonantaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen. Matkan aikana vieraillaan myös europarlamentaarikko Hannu Takkulan johdolla EU:n parlamentissa.

Fokuksessa: Tekijänoikeudet digitaalisilla markkinoilla  

Meet the Authors –tapahtuman keskeinen teema on tekijänoikeusuudistus, joka koskettaa luovien alojen tekijöitä ja ansaintamalleja EU-maissa. Tilaisuuden avaa direktiiviuudistuksesta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip.

Komissio on nostanut tekijänoikeusdirektiivin valmistelutyössä esille ns. arvokuiluun ja internetin online-palveluihin liittyvän ongelman: Erilaiset alustapalvelut, kuten Facebook ja YouTube, hyödyntävät muiden tekemää sisältöä ja saavat sisältöjen avulla mainostuloja. Palvelut tekevät liiketoimintaa, mutta eivät maksa sisältöjen alkuperäisille tekijöille mitään tai maksavat vähän vain osasta sisältöjä. Luovan sisällön arvo jää alustapalveluille sen sijaan, että siitä ohjautuisi oma osansa sisällön tuottajille, kuten musiikin säveltäjille ja sanoittajille.

Alustapalvelut kilpailevat verkossa sellaisten palveluiden kanssa, jotka maksavat tekijänoikeuskorvauksia asianmukaisesti (esim. Spotify ja Netflix). Asetelma vääristää kilpailua ja alentaa verkossa olevan luovan sisällön arvoa.

Eurooppalaiset luovan alan toimijat peräänkuuluttavat digitaaliseen liiketoimintaan reiluja pelisääntöjä ja että tekijänoikeuksiin liittyvä lainsäädäntö tuodaan ajan tasalle. Tavoitteena on, että alustapalveluita kehittävät yritykset lakkaisivat hyödyntämästä vanhentuneessa lainsäädännössä olevaa porsaanreikää, jonka varaan osa yrityksistä nojaa liiketoimintaansa.

Lue lisää:

Twitterissä:

Teoston tili @Teosto_ry tai #MeetAuthors, #ValueGap, #copyright

Lisätietoja:

Kiika Sarpola, projektikoordinaattori, 050 4486541, kiika.sarpola@teosto.fi
Riikka Railimo, yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö, 040 504 35 21, riikka.railimo@teosto.fi
 

 

Jaa somessa