Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Koostanut Teosto ja Music Finland
Kuva: Shutterstock

12 nousevaa naispuolista musiikintekijää ja säveltäjää – kuulet heistä vielä!

Musiikkiala tasa-arvoistuu hitaasti, mutta varmasti. Naistenpäivän kunniaksi nostamme esiin 12 suomalaista musiikintekijää ja säveltäjää. Poimi tästä raikasta asennetta naistenpäivän biisilistalle.

Naisista ja heidän roolistaan musiikkiskenessä on puhuttu viime vuosina paljon. Kaikki naispuoliset musiikkiammattilaiset eivät suinkaan esiinny itse, vaan tekevät musiikkia muille tai työskentelevät kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteisproduktioissa. Naistenpäivän kunniaksi kokosimme listan tämän hetken kiinnostavista musiikintekijöistä ja säveltäjistä.

Aurora Hentunen 

Aurora Hentunen on nuori suomalainen säveltäjä ja pianisti, joka asuu tällä hetkellä Amsterdamissa. Aurora Hentusen musiikki saa inspiraatiota sekä pohjoismaisesta jazzista että kansanmusiikista. Hän kokosi kvartettinsa vuoden 2017 alussa ja Aurora Hentusen debyyttialbumi Second Spring julkaistiin huhtikuussa 2018. 
 

Detalji  

Krista Myllyvirta on yhden hengen elektroyhtye Detalji: hän säveltää säveltää, soittaa, tuottaa, äänittää ja miksaa kaiken itse. Detalji sekoittelen musiikissaan eri tyylejä teknosta triphoppiin ja hänen innoittajinaan toimivat vanhat pioneerit kuten Depeche Mode, New Order ja Kate Bush sekä tuoreimmista Moderat ja Austra.  
 

Emmi U. Quintet 

Emmi U. Quintet on pianisti Emmi Karoliina Uimosen loppuvuodesta 2018 perustama jazzensemble.  Uimosen modernin jazzestetiikan kieltä puhuvissa sävellyksissä ja sovituksissa kuuluu klassisen impressionismin ja vanhan pohjoismaisen laulumusiikin pitkien, haikeiden melodioiden vaikutteet.  Uimosen sävellyksissä on usein visuaalinen inspiraationlähde, kuten taide-elokuva, nykytaide tai uni. Hän näkeekin teokset musiikillisina, liikkuvina maaluksina, jotka jokaisen muusikon ainutlaatuinen tulkinta ja improvisaatio herättävät eloon ja tuovat juuri tähän hetkeen.  
 

Kaisa Korhonen 

Kaisa Korhonen on yksi tämän hetken nousevista lauluntekijänimistä. Hän osallistui aloittelevien musiikin tekijöiden Top 20 – Future Hitmakers -kurssille vuonna 2017 ja tekee nykyisin yhteistyötä Elements Musicin kanssa. Korhonen on myös opettanut musiikin tekemistä yläastelaisille. ”Nuoret pitävät tosi paljon luovista tehtävistä.” 
 

Karina  

Karin Mäkirannan ja Helmi Tikkasen muodostama Karina on kivunnut lyhyessä ajassa kotimaisen indiekentän kärkeen. Maaliskuussa 2018 julkaistua debyyttialbumia Karina kuvailtiin Helsingin Sanomien viiden tähden arviossa ”yhdeksi hienoimmista kotimaisista esikoisista vuosikausiin”. Vuonna 2019 yhtye esiintyi ensimmäistä kertaa Briteissä, Norjassa, Virossa, Saksassa sekä lämmitteli amerikkalaista indiejätti Beirutia Luxemburgissa yhtyeen kutsusta. 
 

Mari Sainio 

Mari Sainio on helsinkiläinen säveltäjä ja musiikkituottaja, joka työskentelee erilaisissa kotimaisissa sekä kansainvälisissä konsertti-, teatteri- ja elokuvaprojekteissa.  Musiikissaan Sainio yhdistelee klassisen musiikin elementtejä elokuvallisiin melodioihin, elektronisiin äänimaailmoihin ja post-rock -paatokseen. Sainio on säveltänyt musiikkia elokuviin, teatteriin ja klassisen musiikin ensembleille vuodesta 2010. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Yleisradion, NyArk Median, Baltic Sea Philharmonicin ja Imogen Heapin kanssa.  
 

Matilda Seppälä 

Mäntsälästä kotoisin oleva säveltäjä Matilda Seppälä on säveltänyt teini-ikäisestä saakka. Elektroniikan ja soivien äänien parissa studiossa työskenteleminen on hänelle mieluinen maailma. Seppälä on menestynyt kansainvälisissä sävellyskilpailuissa: hän pääsi In modo di Lutoslawski -sävellyskilpailussa palkittujen joukkoon vuonna 2014, sai toisen sijan Peteris Vasks -kilpailussa Latviassa vuonna 2015 ja oli ainoana suomalaisena mukana kansainvälisessä Einojuhani Rautavaara -kuorosävellyskilpailussa vuonna 2016. 
 

Noora Tuuri 

Noora Tuuri on biisintekijä ja tuottaja, jonka nimi on vilahdellut viime aikoina etenkin Rähinän artistien kappaleilla. Tuurin ura alkoi ottaa juoksuaskelia keväällä 2016, kun hän päihitti teknologiaestonsa ja avasi musiikinteko-ohjelman. ”Siitä lähtien kun aloin treenata tuottamista, olen huomannut, että pystyn kyllä ratkaisemaan elektroniikkaan liittyvät jutut itsekin.” 
 

Salla Luhtala 

Salla Luhtala on elokuvasäveltäjä ja klassinen lyömäsoittaja. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja Malmön Musiikkiakatemiassa Ruotsissa. Hän on säveltänyt musiikkia elokuviin, teatteriin ja mainoksiin, muun muassa palkittuun dokumenttielokuvaan Tyttäremme Inez (2017), elokuvaan Baby Jane sekä Saarioisten ja LUMO:n mainoksiin.  
 

Vildá

Hilda Länsmanin ja Viivi Maria Saarenkylän duo Vildá yhdistää mystiset joiut, svengaavat rytmit ja improvisaation kiehtovalla tavalla. Onpa vaikutteita ammennettu niin nykypäivän popmusiikista kuin myös suomalaisesta kansanmusiikistakin. Tuloksena on ainutlaatuinen äänimaailma, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille, saamenmaan tuulien tuiverrukseen.  

Kuuntele Music Finlandin kokoamasta soittolistasta suomalaisten naisten tekemää loistavaa musiikkia!

Jaa somessa