Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Antti Paalasen Meluta-albumi paljastaa haitarin todellisen luonteen

Millaisessa seurassa koet palkintoehdokkuuden myötä olevasi?

Ehdokkuus oli kyllä melkoinen yllätys. Ehdokkaina on todella nimekkäitä tekijöitä ja teoksia eri musiikkityylien saralta. Olen todella kiitollinen ja innoissani siitä, että oma musiikkini on löytänyt tiensä näin komiaan porukkaan.

Miten teoskokonaisuus syntyi? Millainen tarina sillä on?

Minulle tämän albumin tarina on eräänlainen heijastuma toisaalta omasta ja toisaalta haitarin todellisesta luonteesta. Me halutaan meluta!

Haitari on ollut omalla tavallaan kapinallinen soitin syntyaikoinaan 1800-luvun lopulla. Se on ollut sivistyneistön vihaama, parjaama, pannaan julistettu pirunkeuhko, mutta silti aina suuren kansan rakastama tanssisoitin.

Tätä kiehtovaa rajapintaa olen hakenut albumin musiikkia työstäessäni. Miten haitarin soundia saisi tuotua juhannuskoivun alta klubeille, reiveihin ja festarilavoille, esiintymään omana itsenään. Hanurihan on hittikone, siinä missä on DJ:n läppärikin.

Millaisia ovat parhaat muistosi levyn teon parista?

Äänitimme levyä äänisuunnittelija Samuli Volannon kanssa työhuoneellani Kokkolassa helmikuussa 2014. Työhuoneen eteisportaikon lattiasta saimme aikaan hyvän basarisoundin, tosin ainoa miinus oli eteisen lämpötila, joka oli reippaasti pakkasen puolella. Basarit äänitettyämme nostin mikin ylös ja rupesin kokeeksi treenaamaan kurkkulaulua.

Kävi ilmi, että tilassa oli hyvä meininki äänittää myös lauluja, joten puin toppavaatteet päälle ja rupesin örisemään. Siinähän se päivä meni rattoisasti. Onhan levyllä toki mukana myös lämpimiäkin sävyjä, sillä valokuvat otettiin ohimennen perheemme lomamatkalla kesällä Kreetalla.

Mitä aiot tehdä seuraavaksi musiikin parissa?

Tällä hetkellä kirjoitan kovaa kyytiä taiteellisen tohtorintutkinnon kirjallista työtäni Sibelius-Akatemiaan kansanmusiikin aineryhmään. Työn pitäisi valmistua näinä viikkoina ja tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus on toukokuussa. Meluta-levy on ollut myös yksi osa tutkimusmatkaani, joka on haitarini kanssa kestänyt jo lähes seitsemän vuotta. Jahka saan tämän työn päätökseen, alan tekemään uutta levyä ja suuntaan kohti uusia projekteja.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.
Jaa somessa