Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: AJ Savolainen

Astrid Swan: Halusin kirjoittaa elämästä ja kuolemisesta

Astrid Swanin albumi From The Bed And Beyond on yksi tämän vuoden Teosto-palkintoehdokkaista.

Swanin albumi on hyvin henkilökohtainen ja vakava teos. Se kuvaa tekstin ja musiikin keinoin syöpään sairastumista ja kuoleman pelkoa sekä monia muita ristiriitaisia tunteita, joita sairauden keskellä elämiseen liittyy.

Swan sairastaa itse levinnyttä rintasyöpää. 

Levy sai ilmestyttyään keväällä 2017 ylistäviä arvosteluja kunnianhimoista pop-musiikkia arvioivissa medioissa. Palautetta on tullut myös muilta syöpään sairastuneilta. He ovat tunnistaneet levyn ilmapiirin, toivon ja toivottomuuden vaihtelun, yksinäisyyden sairauden keskellä sekä jonkinlaisen olennaisen oppimisen sairauden kautta.  

Viime vuoden lopulta saakka levy on ollut julkisten huomionosoitusten kohteena: Teosto-palkintoehdokkuuden lisäksi From The Bed And Beyond on ollut ehdokkaana Emma-palkinnon saajaksi Kriitikoiden valinta -kategoriassa sekä pohjoismaisen Nordic Music Prize -palkinnon saajaksi.

”Levy tuntuu nyt elävän omaa elämäänsä”, Swan naurahtaa.

”Levyn biisien esittäminen tuntuu hyvältä. Keikalle on helppo mennä. Kappaleiden maailma on minulle edelleen ajankohtainen ja mielekäs. Tuntuu, että lavalla saa olla rehellinen.”

Swan kirjoitti ja toteutti levyn toivuttuaan rintasyövästä. Levyn julkaisun jälkeen sairaus uusiutui. Syöpä oli levinnyt. Hän on kertonut terveydentilastaan blogissaan ja useissa haastatteluissa.

”Olen kroonikko, mutta hoidot ovat tehonneet”, hän sanoo.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Suosittu ja medioissakin huomiota saava musiikki pyrkii usein tarjoamaan pakoa arjen ja elämän vastoinkäymisistä. From The Bed And Beyond vie sen sijaan suoraan sairasvuoteelle – valokuvaaja Tekla Vályn albumin kanteen ja vahvoiksi rinnakkaisteoksiksi ottamissa kuvissa ihan kirjaimellisesti.

Swan kertoo, että levyn tekemiseen mahtui monenlaisia tunnelmia.

”Ensinnäkin koko prosessi oli aika pitkä. Halusin käsitellä sairastumista ja kaikkea siihen liittyvää, muuttunutta tulokulmaa elämään ja sen merkityksellisyyteen”, Swan kertoo.

Kirjoittamiseen kului vuosi, Swan halusi työstää laulunsa huolellisesti valmiiksi. Tätä seurannutta sovittamista ja äänittämistä leimasi se, että käytössä oli varsin vähän rahaa.

Itse studiotyöstä rumpali Alina Toivasen, basisti Veli Kauppisen, kitaristi Mikael Hakkaraisen, saksofonisti Johannes Salomaan ja taustalaulaja Emmi Kujanpään sekä levyn äänityksessä ja miksauksessa Swania avustaneen Nick Trianin kanssa on kuitenkin varsin lämpimät muistot.

”Sain tehdä töitä ihanien muusikoiden kanssa. Se oli todella kannateltu prosessi. Kaikki toteuttivat minun visiotani ja tuntuivat olevan biiseistä innoissaan.”

Kappaleiden aiheista huolimatta levytys ei tuntunut raskaalta.

”Se oli hyvin innokasta, luovaa touhua.”

Levyn vaikuttavuuden kannalta olennaista on kappalejärjestys. Swan sanoo, että hänellä oli tästä varsin selvä kuva: heti ensimmäinen kappale Maija`s Song kertoo artistin syöpään menehtyneen ystävän tarinan.

”Halusin, että levyllä kuljetaan rankkuudesta kohti uutta toivoa. Halusin, että heti ensimmäinen kappale täräyttää suoraan pohjalle. Sitten kuitenkin mennään kohti valoa. Välillä on ihan kepeää, toivoakin.”

Lue lisää:

Teosto-palkintoehdokkaana viisi teosta

Jaa somessa