Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Jani Hölli

Biisinteossa kännykkäsovellukset ja loopperit apuna

Kosketinsoittaja ja lauluntekijä Jani Hölli on vaikuttanut monissa yhtyeissä, Dingossa ja nykyisin Waltarissa, sekä tehnyt musiikkia kotimaisille artisteille. Teostoon liittymisestä on jo lähes 15 vuotta aikaa. Vuonna 2010 hän kävi Sibelius Akatemian Hittitehdas-kurssin, joka antoi kipinän dance- ja konemusiikkiin.

”Kurssin jälkeen sain tutun kautta kontakteja Ruotsiin ja päädyin tekemään biisejä Pandoralle. Hänen levynsä myötä sain uusia kontakteja. Ruotsissa pääsee tekemään biisejä isommille artisteille, mutta toisaalta sieltä moni muuttaa Losiin, vielä isommille markkinoille.”

”Pandoran jälkeen olen tehnyt co-writeja paljon muuallakin maailmassa joko paikanpäällä tai netin välityksellä. Biisejä olen tehnyt esimerkiksi Tina Cousins’ille, brittiläiselle Frixion-poikabändille ja espanjalaiselle teinitähdelle Abraham Mateolle. Mateolle tein yhteistuotannossa esimerkiksi biisin Girl Friend.” 

”Co-writeissä itse teen yleensä ns. kappaleen pohjan, joku toinen tekee laulumelodian ja kolmas sanoituksen. Joku puolestaan demolaulaa kappaleen. Siirrämme tiedostoja meilillä tai vaikkapa ihan Dropboxilla, Gmail Drivella tai WeTransfer -palvelulla.”

Hölli ei itse tee sanoituksia, mutta kertoo, että niidenkin tekoon löytyy erilaisia mobiiliappseja.

Biisi-ideat talteen kännykällä

Hölli toteaa, että kannettavat työvälineet ovat musiikintekijän työssä olennaisia.

”Periaatteessa mulla on aina läppäri mukana ja sillä saa tehtyä hyvälaatuistakin demoa ja biittiä. Käytän siinä olevaa Logic-ohjelmaa. Tärkeä väline on myös kolmen oktaavin pikkuinen kevytmidikiippari, jolla pystyy vaikka junassa säveltämään.”

”Kännykkää käytän niissä tilanteissa, kun soittelen pianoa ja mieleen tulee yhtäkkiä joku biisi-idea ja haluan äänittää sen. Jos mukana on pelkästään kännykkä, niin soitan ja sävellän piano-appsilla.”

Levy-yhtiöiden vaatimukset nousseet

”Ihan alkuaikoina tein ekat demot syntikoitten sekvenssereillä ja sitten tuli hankittua 4- tai 8-raitureita. Ensimmäinen äänitysohjelma oli PC:llä Cakewalk. Myös Cubasella tuli tehtyä. Seuraava askel oli ostaa Mac ja Logic, millä sitten saakin kunnollista jälkeä”, Hölli muistelee ja toteaa, että ajat ovat sittemmin muuttuneet merkittävästi.

”Levy-yhtiöt odottavat todella korkeatasoista jälkeä demoissa nykypäivänä. Periaatteessa tuotannon pitäisi olla mieluusti jo hyvin lähelle albumitasoa, ainakin ulkomailla.”

Vilma Alina: Riimirenki auttaa jumitushetkinä

Helmikuussa levynsä julkaiseva Vilma Alina sai alun perin kiinnostuneita kuulijoita YouTubeen lataamansa videon seurauksena.

”Nykyään ihan kotiolosuhteissakin voi tuottaa laadukasta saundia, ja nyt kun musiikkia julkaistaan enemmän kuin koskaan, se tekee kilpailusta kovempaa. Näen sen vain positiivisena juttuna, joka kehittää alaa eteenpäin. Mitä enemmän ihmiset saavat välineitä joilla toteuttaa luovuuttaan, sen parempi!”

Vilma Alina mainitsee muutaman työkalun, joita useimmiten käyttää musiikinteossa:

Kännykkä
”Tosi usein parhaat ideat tulee silloin, kun niitä ei edes yritä miettiä. Siksi on tärkeää, että on puhelin aina taskussa ja idean saa talteen. Kaikista tärkeimmät apit on niinkin arkiset kuin Notes ja Voice Memos. Ne ovat molemmat täynnä lyhyitä ideoita monen vuoden ajalta. Iso osa niistä on ihan huttua, mutta välillä löytyy joku unohtunut timantti.”

Riimirenki-sivu
”Jos on biisisessio useamman kirjoittajan kanssa, Google Docs on tosi kätevä. Kaikki voivat kirjoitella samaan dokumenttiin, joka päivittyy reaaliajassa. Pakko on mainita myös nettisivu, joka on auttanut mua monessa jumituksen hetkessä: Riimirenki. Se etsii riimipareja sanoille, joita kirjoittaa hakukenttään. Ihan mahtava apuväline!”

Loopperi ja Logic
”Innostuin vähän yli kolme vuotta sitten vokaalilooppauksesta. Se on tosi luovaa ja leikkimielistä. Loopperilla työskennellessäni pääsen usein flow-tilaan.
Väsään demoja myös Logicilla ja joskus tien päällä GarageBandilla.”

Myös Teosto kehittänyt mobiilisovelluksen

Teosto on kehittänyt esiintyville musiikintekijöille, artisteille ja bändeille Keikkamobiilin, jolla on mahdollista ilmoittaa keikoilla ja konserteissa esitettävät kappaleet heti keikan yhteydessä tien päällä. Löydät palvelun AppStoresta nimellä Keikkamobiili. Keikkamobiili toimii toistaiseksi ainoastaan iOS-laitteilla.

 

Jaa somessa