Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellström
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

”Haapasen teos Compulsion Island antaa kuulijalle aikaa”

Teosto-palkintoehdokkaat valinnut esiraati perusteli valintaansa:

”Haapasen teos Compulsion Island antaa kuulijalle aikaa. Haapanen on onnistunut löytämään omintakeisen visuaalisen ilmaisun, joka kuuluu värikkäässä sointikosmoksessa ja sarjakuvamaisessa vaskien käytössä. Teos on matka: orgaaninen ja hallittu kaari.”

Sävellyksesi teoksella Compulsion Island on ehdolla tämänvuotisen Teosto-palkinnon saajaksi. Millaisessa seurassa koet olevasi palkintoehdokkuuden myötä?

Hyvässä ja monitahoisessa.

Miten Compulsion Island syntyi? Millainen tarina sillä on?

Teos oli RSO:n tilaus. Compulsion Island on osa ”fantasiapaikoilla” nimettyä teossarjaa, jonka muut jäsenet ovat Ladies’ Room (2007), Obsession Park (2009) ja  Doll Garden (2013).

Teosten yhdistävänä tekijänä toimii kiinnostukseni japanilaiseen animeen, erityisesti joihinkin sen piirteisiin. Parhaimmissa mainitun genren teoksissa todellisuus, fantasia, sentimentaalisuus, söpöys, groteskius, häiritsevyys ja syvälle menevän tarkkanäköiset hetket kietoutuvat tyylitellysti ja moniselitteisesti toisiinsa. Omat teokseni eivät niinkään pyri lainaamaan japanilaisesta kulttuurista esteettisesti. Enemmän on kyse orientalismista ajatuksellisella tasolla tapana vaihtaa näkökulmaa meidän länsimaiseen kulttuuriimme ja pyrkiä sitä kautta näkemään tutuissa elementeissä  monimerkityksellisyyttä ja uutta potentiaalia.

Parhaat muistot teoksen parista?

Mahtava kiertue RSO:N kanssa Raumalla, Porissa, Ikaalisissa ja Mäntässä.

Mitä aiot tehdä seuraavaksi musiikin parissa?

Työskentelen soitinten, videon ja elektroniikan parissa.

 

Jaa somessa