Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Mervi Vuorela
Kuva: Mervi Vuorela

Hitintekijät lukion biisileirillä

”Pitäisikö kitaran kompata vähemmän tässä kohtaa, että kertsi lähtisi paremmin lentoon”, Samuli Sirviö kysyy.

Vaskivuoren lukion 2. ja 4. luokan oppilaista koostuva ryhmä miettii asiaa hetken ja päättää sitten vaihtaa kertosäkeen ja c-osan paikkaa.

”Tekstit voisivat olla vieläkin jyrkempiä”, Väinö Wallenius jatkaa. ”Esimerkiksi kohta ’tiedätkö mitä kelaan’ voisi olla tyyliin ’välitätkö paskaakaan mitä kelaan’. Pelkästään yhtä verbiä vaihtamalla lauseesta saa merkityksellisemmän.”

On lauantai-iltapäivä kello 15. Vaskivuoren lukiossa on käynnissä biisinkirjoitusviikonloppu, jonka mentoreina Sirviö ja Wallenius toimivat. He ovat biisintekijäammattilaisia, joiden kädenjälki kuuluu monissa viime aikojen hiteissä kuten Pämppää, Malagaan ja Minä elän.

Opiskelijat Samu Ruuskanen, Susanna Pesonen, Petrus Tuominen ja Aino Kinnunen kuuntelevat Sirviön ja Walleniuksen neuvoja kiinnostuneina. He ovat aloittaneet biisinsä säveltämisen ja sanoittamisen muutama tunti aikaisemmin, mutta ovat jo nyt puolivalmiita.

”Kello 10 Aino sanoi, että hei, mulla on idea”, Pesonen sanoo. ”Tässä porukassa on ollut hyvä työskennellä, kun on uskaltanut puhua ideoista ääneen.”

Ruuskanen kiittelee erityisesti Sirviöltä ja Walleniukselta saatuja neuvoja. ”Moni asia oli sellainen, että en ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi niitä, mutta nyt ajattelen.”

Jatkoa pilottihankkeelle

Inspiraationa biisinkirjoitusleirille toimi Teoston vuonna 2013 käynnistämä Biisipumppu-hanke, jossa musiikintekijät menivät kouluihin kirjoittamaan biisejä oppilaiden kanssa. Vaskivuoren lukiossa hanketta pilotoitiin keväällä 2012.

”Silloin päätimme, että järjestämme tällaisen viikonlopun joka toinen vuosi”, Vaskivuoren lukion musiikkilinjan johtaja Matti Suomela sanoo. ”Opiskelijat ovat olleet todella kiinnostuneita tällaisesta työskentelystä.”

Vaskivuoren lukiolla on pitkät perinteet musiikkikasvatuksessa. Koulun musiikkiluokalta ovat ponkaisseet menestykseen muun muassa Yona, Pintandwefall, Axl Smith ja My First Band. Myös Samuli Sirviö on käynyt Vaskivuoren lukion ja kertoo saaneensa ensimmäisen levytyssopimuksensa koulun studiossa tekemällään demolla.

Tänä vuonna Vaskivuoren biisinkirjoitusleirillä on mukana 16 oppilasta. Heidät on jaettu 2-4 hengen ryhmiin, joista jokaiselle on annettu vapaat kädet musiikkityylin ja ideoiden suhteen.

Walleniuksen mukaan biisinkirjoitus on sujunut paremmin kuin hyvin.

”Oppilaat ovat olleet jo valmiiksi tosi hyvin kartalla, joten meidän on tarvinnut puuttua lähinnä pikkujuttuihin. Ollaan pyritty innostamaan, rohkaisemaan ja kannustamaan kaikenlaisiin kokeiluihin. Jengi on lähtenyt rohkeasti ja ennakkoluulottomasti messiin, vaikka voisi kuvitella, että nuoren on kuumottavaa esitellä esimerkiksi omia tekstejään”, Wallenius sanoo.

Tarttuvia biisejä lyhyessä ajassa

Seitsemän tuntia leirin alkamisen jälkeen Vaskivuoren oppilaat ovat kerääntyneet musiikkiluokkaan kuuntelemaan toistensa aikaansaannoksia. On miltei hämmästyttävää, kuinka valmiinoloisia kappaleita he ovat lyhyessä ajassa kirjoittaneet.

Yksi ryhmä soittaa elektronissävytteistä poppia, toinen folkahtavampaa musiikkia ja kolmas syväluotaavaa taidepoppia. Neljäs ryhmä on tehnyt kokonaiset kaksi kappaletta. Niistä toinen on akustinen rakkauslaulu ja toinen kieli poskessa kirjoitettu rap-biisi. Jälkimmäisen aikana luokka täyttyy naurunremakasta, jonka merkityksen biisintekijämaikat ymmärtävät vasta käväistyään internetin urban dictionary -sanakirjassa.

Kappaleiden jälkeen Sirviö ja Wallenius antavat oppilaille palautetta.

”Eheä, tarttuva riffi. — Hieno intensiivinen tunnelma. — Aistin viraalihitin aineksia. — Tuli mieleen Jukka Immosen tuotanto. — Maaginen A-duuri-sointu. — Hieno huomaamaton modulaatio. — Voisin kuvitella Antti Tuiskun laulavan tätä. — Vähemmän on enemmän. — Innovatiivisesti sovitettu. — Hieno sana tuo ’elämäntapahumala’.” Ja niin edelleen.

Lopuksi Sirviö kertoo inspiroituneensa päivän aikana kuulemistaan kappaleista. Sitä hänen ei olisi kannattanut sanoa, sillä yksi oppilaista keksii välittömästi letkauttaa, josko Antti Tuiskun seuraavalla levyllä kuullaan hitti nimeltä Elämäntapahumala.

On myös mahdollista, että sen hitin kirjoittaa joku vaskivuorelaisista.

Kuvassa Petrus Tuominen, Susanna Pesonen, Samu Ruuskanen ja takana Aino Kinnunen esittämässä leirillä tekemäänsä biisiä
Petrus Tuominen, Aino Kinnunen, Susanna Pesonen ja Samu Ruuskanen esittävät biisiään.

Tilaa Teostoryn uutiskirje

Haluatko musiikkialan uutiset kerran kuukaudessa sähköpostiisi? Teostoryn uutiskirje sisältää viimeisimmät jutut ja kirjeen tilauksen voi lopettaa milloin tahansa. Liity tilaajaksi

 

Jaa somessa