Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Päivi Brink
Kuva: pressikuva

Jannika B: Keikkailu tuo noin kolmanneksen tuloista

Jannika B:n päivien keskiössä on tällä hetkellä puolivuotias tytär Martta.  Hän kertoo palaavansa täysipainoisemmin töiden pariin, kunhan malttaa irrottautua Martan hoitamisesta.

”On hienoa seurata, kun Martta oppii kaikkea uutta. Omassa elämässäni äitiys on ollut iso muutos parempaan, ja nautin kotona olemisesta. Raskaana ollessani koetin edistää työasioita ja tehdä uutta musiikkia, mutta nyt en haluaisi vielä tuntea luomisstressiä. Heittelen verkkoja veteen, ja kuuntelen toisten kirjoittamaa musiikkia, joka voisi sopia minulle. Esitän mielelläni myös muuta kuin itse kirjoittamaani musiikkia. Huhtikuun puolivälissä julkaisen joka tapauksessa uuden sinkun Niagara, ja kesällä on tarkoitus tehdä joitakin keikkoja. Syksyllä palaan täysillä töihin”, Jannika lupaa.

Hän säveltää ja sanoittaa pääosan esittämästään musiikista itse yhdessä Heidi Maria Paalasen kanssa. Hän ei pidä levykokonaisuutta enää tarpeellisena, vaan irrallisten sinkkujen julkaisusta on tullut tavanomaista.

”Sinkut voi myöhemmin koota levyksi. Voin lähteä keikkailemaan yhdenkin uuden biisin avulla, koska kahden aiemman levyn myötä materiaalia on tarpeeksi. Viimeisimmän, vuonna 2014 julkaistun levyni Šivan kanssa tein noin sata keikkaa vuodessa. Kolusin pienten pitserioiden nurkatkin”, Jannika naurahtaa.

No, vähän muutakin. Kolme vuotta sitten Jannika B nähtiin esimerkiksi lämmittelemässä Adam Lambertia Helsingin Hartwall Areenalla.

”Se oli jännittävä ja hieno kokemus, mutta ihan oikeasti ne pienetkin keikat ovat tärkeitä. Minulle kontakti ihmisten kanssa on se juttu, miksi esiinnyn. Keikalla saa suoraa, rehellistä palautetta.”

”Festareilla ja muilla isoilla keikoilla äänentoisto ja esiintymistilat ovat tietysti usein parempia, mutta itse pidän intiimeistä keikoista, joissa tunnelma tiivistyy. Ensimmäinen keikka legendaarisella Tavastialla oli minulle tärkeä etappi, kuten monelle muullekin artistille. Kotikonnuilla Kokkolan Sokos Hotellin Calle NightClubissa on myös aina mukava esiintyä, koska siellä on paljon tuttuja paikalla. Live-musiikki on aitoa musiikkia, joka tuottaa elämyksiä.”

Esiintyminen on luontaista

Jannika B tunnetaan näyttävistä esiintymisasuista sekä visuaalisesti viimeistellyistä, tanssillisen dramaattisista videoista, mutta hän ei rakenna ennalta suunniteltua lava-show’ta.

”Vaikka minulla on vahva tanssitausta, en tee koreografiaa, vaan liikun esiintyessäni vapaasti fiilispohjalta. Esiintyminen on aina ollut minulle luontaista ja nautin siitä. Keikkailu tuo myös noin kolmanneksen tuloistani, minkä lisäksi saan Gramex- ja Teosto-maksuja”, Jannika toteaa.

Jannika kirjoitti gradunsa keikkailun ALV:sta ja päätyi siihen johtopäätökseen, että musiikin esittämisen pitäisi olla arvonlisäverollista, koska ala on sitä muutenkin.

Keikkamobiili helpottaa ilmoituksen tekoa

Konserteista ja muista elävän musiikin tapahtumista maksettavat korvaukset ovat tärkeää tuloa musiikin tekijöille. Esitystietojen avulla Teosto pystyy kohdentamaan tekijänoikeuskorvauksia niille musiikintekijöille, joiden musiikkia tapahtumissa on esitetty. Jannika B:lle tämä on ollut alusta asti selvää.

”Musiikintekijöiden pitää saada rahansa, ja pienistä puroista syntyy suuri joki. Minunkin esittämiäni kappaleita on ollut luomassa sellaisia tekijöitä, jotka eivät itse esitä musiikkia. Tekijänoikeustulot ovat ainoa tulo, mitä he musiikistaan saavat”, Jannika muistuttaa.

”Esitysilmoitusten teossa Keikkamobiili-sovellus on tosi kätevä, varsinkin ensimmäisen kerran jälkeen, kun kappaleiden nimet on kertaalleen naputellut järjestelmään. Oli positiivinen yllätys, että sellainen on tehty.”

Jannika teki aiemmin esitysilmoitukset netissä, missä voi tehdä valmiiksi keikkalistan, jonka voi valita suoraan uuteen ilmoitukseen. Jos joku kappale vaihtuu, sen voi muuttaa.

”Vielä parempi olisi, jos kaikki omat biisit voisi ladata sovellukseen ja vain rasti ruutuun -tyyliin valita ne, jotka esitettiin. Innostuin erityisesti siitä, että puhelimessa on tunnukset heti valmiina, ja voin takahuoneessa naputella heti keikan jälkeen biisilistan Teostolle. Monen keikkamyyjä tekee ilmoituksen, mutta minä teen itse”, Jannika kertoo.

Korvaukset esitetyistä biiseistä ovat aina tapahtuman järjestäjän vastuulla, joten esittäjän ei tarvitse niitä maksaa. Myös keikkapaikat löytyvät mobiilisovelluksesta helposti valmiina.

”Olen joutunut lisäämään vain yhden keikkapaikan, sillä yleensä ne löytyvät helposti listasta. Usein yritysnimi on kuitenkin eri kuin esiintymispaikan nimi. Siihen voisi jatkossa panostaa, että yritysnimi löytyisi helpommin”, Jannika pohtii ja lähettää terveisiä Teoston kehitystiimille.

Tulossa myös Android-versio

Artistit ja bändit voivat ilmoittaa esittämänsä kappaleet Keikkamobiililla heti keikan yhteydessä tien päällä. Tällä hetkellä palvelu löytyy AppStoresta, mutta kevään aikana Keikkamobiilista julkaistaan myös Android-versio ja palvelu tulee käyttöön myös englanninkielisenä Lue lisää

Jaa somessa