Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellström
Kuva: Joosua

Joosua ei tingi biisin tarinasta

Keitä olette ja miten bändi perustettiin?
”Kokemäenjoen varrella eletty ja synnytty Porissa. Nyt treenaamme Raumalla. Yhtye syntyi 2013, kun yhtyeen laulaja Olli perusti singer/songwriter-projektin, joka muuttui duoksi ja sitä kautta kokonaiseksi yhtyeeksi. Syy siihen, miksi duo muuttui yhtyeeksi, johtuu siitä, että pyrimme laajentamaan soundimaailmaamme leveämmäksi. Hipskelmä-folkista tuli hipskelmä-indietä.”

Millaista musiikkia Joosua on?
”Koska yhtyeen jäsenten taustalta löytyy kaikkea ska-musiikista melodiseen deathmetalliin, on yhtyeen musiikki mielenkiintoisen kuuloista tulkintaa indiestä. Täysin kenkiintuijottelua musiikki ei ole, mutta läheltä liippaa. Joosuan ydin on aina ollut lyriikoissa ja sinne on haettu vaikutteita 1900-luvun runoilijoista. On parempi kuvata yhtyeen sadunomaista musiikkia abstrakteilla lyriikoilla.”

Miten määrittelette hyvän musiikin?
”Hyvä musiikki koskettaa. Olisi myös piristävää kuulla lisää lauluja, joita ei ole kirjoitettu tytöistä, onnistumisista tai jatkuvasta sunnuntaiaamun angstista. Sävelkieli voi olla todella simppeliä ja helppoa, jos sillä on funktio ja se vaikuttaa.”

Mikä musiikissa on tärkeintä?
”Markkinataloudellisesti kertosäkeet ja varsinkin koukut. Olen ainakin itse vuosien saatossa päätynyt siihen lopputulokseen, että  tekstit. Ilman hyvää tekstiä on vaikea luoda yhteenkuuluvuutta  artistin ja kuulijan välillä. Puhumattakaan kuulijoiden välillä.  Kaikesta muusta voidaan tinkiä, mutta ei tarinasta. Välillä tuntuu siltä, että se tarina luodaan artistin kautta ja laulujen tarinat  jäävät vähemmälle.”

Millaisia suunnitelmia Joosualla on tulevaisuuden suhteen?
”Koska yhtye aloitti vuonna 2013 ja oli jo keikkamyynnissä parin kuukauden päästä aloituksestaan voi arvata, että isoja harppauksia on tullut otettua. Levytyssopimus tuli vuoden puurtamisen jälkeen. Yhtye oli ehtinyt soittaa kaksi keikkaa ennen sitä. En uskalla sanoa mitään ja on turvallisempaa hymyillä ja toivoa parasta. Olisi hienoa soittaa, mutta vielä hienompaa olisi olla onnellinen.”

Suurimmat esikuvat?
”Äidin ja isän jälkeen tietenkin Rubikin Artturi Taira ja J.R.R. Tolkien, sekä tietenkin Leif Färding. Sanoinko äiti ja isä jo?”

Kuinka biisinne syntyvät?
”Laulujen melodiat syntyvät mitä erinäisimmissä paikoissa. Yleensä lähdetään melodiapohjalta dyydyttelemään akustinen kitara kourassa ja sitten pyritään löytämään joku rivi tekstiä, joka kuulostaa hyvältä. Tätä kautta aloitetaan kirjoitusprosessi. Yleensä seuraavissa harjoituksissa käydään laulu lävitse ja näin jäsenet sovittavat instrumenteilleen omat kuvionsa. Sitten soitetaan ja soitetaan ja soitetaan. Meillä yksi henkilö aloittaa sävellyksen ja lopulta kaikki ovat ottaneet siihen osaa. Demokratia toimii kerrankin!”

Kenen musiikintekijän kanssa haluaisitte tehdä yhteistyötä?
”Teimme esikoislevymme äänitykset Artturi Tairan ja Sampsa Väätäisen kanssa. Artturi oli meille unelmien täyttymys aikaa myöten hän ylitti kaikki odotuksemme. Olemme kaikki Rubik/Shivn Dragon -faneja ja pelkästään se, että saimme olla näin läheisissä tekemisissä poikien kanssa oli unelmien täyttymys. En osaa sanoa kenen kanssa enää haluaisimme duunata. Ehkäpä Lassi Nummen?”

 

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

 

Jaa somessa