Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Heidi Välkkilä

Kävijäennätyksiä rikottiin: Musiikin ystävät panostivat jälleen festivaaleihin

”Maailmanlaajuinen trendi musiikkimarkkinoilla on koko 2000-luvun ollut livemusiikin markkinoiden jatkuva kasvu.  Samaan aikaan äänitemyynti on laskenut”, toteaa Teoston tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi.

Suomen heikentyneestä taloustilanteesta huolimatta kesäkauden tapahtumia järjestetään ahkerasti ja kävijöitä on ainakin isoimmilla festareilla riittänyt. Tänä kesänä kävijäennätyksiä rikkoivat esimerkiksi QStock, Ruisrock, Tikkurila festivaali ja South Park.

Myös Englannissa livemusiikin markkinat ovat kasvaneet 2000-luvulla ja niiden on todettu olevan yksi maan nopeimmin kasvavista bisnesalueista. Kesäkuussa julkaistun raportin mukaan Englannissa musiikkitapahtumiin osallistui 9,5 miljoonaa henkilöä vuonna 2014. Yli puoli miljoonaa heistä oli ulkomailta saapuvia musiikkituristeja. Kokopäiväisesti tapahtumat työllistivät 38 238 henkilöä ja yhteensä yleisö tuotti 3,1 miljardia puntaa (4, 45 miljardia euroa).

Teoston tilastojen mukaan ympärivuotisesti katsottuna Suomessa keikkojen ja musiikkitapahtumien määrä notkahti hieman vuonna 2014, mutta kyse voi olla jo jonkinlaisen saturaatiopisteen saavuttamisesta livemusiikkitarjonnassa. 

Festivaalien yleisömääriä kesällä 2015

* luvut pohjautuvat festivaalien tiedotteissaan ilmoittamiin lukuihin

South Park
Kesäkuussa Tampereella järjestetty Radio City South Park -festivaali keräsi paikalle yli 11 000 musiikin ystävää. Viime vuonna luku oli noin 8 200 kävijää. Tapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran.

Ruisrock
Jo 46. kertaa järjestetty Ruisrock ylitti jälleen yleisöennätyksensä. Festivaalilla juhli viikonlopun aikana yhteensä 95 000 kävijää. Vuonna 2014 festivaali saavutti edellisen ennätyksensä 93 000 kävijällä.

Pori Jazz
Pori Jazzin pääkonsertit keräsivät yhteensä 59 000 kuulija. Pori Jazz järjestettiin tänä kesänä 50. kertaa.

Weekend
Neljättä kertaa järjestetty Weekend Festival oli loppuunmyyty jo ennakkoon ja keräsi yhteensä 60 000 kävijää. Myös Pärnussa järjestetty Weekend-tapahtuma keräsi 60 000 kävijää.

Tikkurila Festivaali
Vantaan Hiekkaharjussa järjestetty kotimaisen musiikin festivaali keräsi ennätyksellisen määrän kävijöitä, lähes 20 000. Viime vuonna kävijöitä oli 15 000.

Ilosaarirock
Joensuun Laulurinteellä järjestetty Ilosaarirock-festivaali keräsi kolmen päivän aikana yli 52 000 kävijää. Festivaali ylitti kävijätavoitteensa. Tapahtumaa on järjestetty 44 kertaa.

QStock
Tämänkertainen QStock teki uuden kävijäennätyksensä kasvattaen määrää kahdella tuhannella. Kahden päivän aikana kävijöitä oli 32 000. Ensimmäistä Qstock -festivaalia vietettiin vuonna 2003.

Provinssi
Provinssi keräsi Seinäjoelle historiansa toiseksi suurimman kävijämäärän, yhteensä 79 000. Tänä vuonna Provinssi laajeni nelipäiväiseksi tapahtumaksi. Ensimmäinen Provinssirock järjestettiin vuonna 1979.

Festivaalikausi jatkuu edelleen, tulossa ovat esimerkiksi Flow Helsingissä, Kokkolassa Venetsialaiset ja Blockfest Tampereella.

Jaa somessa