Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Juhana Unkuri
Kuva: Annika Sorjonen

Kerubi on täyden palvelun rock-klubi

Ravintola Kerubi sijaitsee Joensuun keskustassa Ilosaaressa. Elävä musiikki on Kulttuurikeskus Karjalantalossa toimivan Kerubin toiminnan ydin. Livekeikkoja on erityisesti yläkerrassa sijaitsevassa Salissa. Hattunen toteaa Kerubin olevan ensisijaisesti rock-klubi.

– Haluamme tarjota viihtyisän olohuoneen kaikille, jotka pitävät hyvistä keikoista, riehakkaista klubeista ja loistavasta ruuasta, ohjelmapäällikkö Panu Hattunen kiteyttää.

– Tarjontaamme kuuluu musiikkia laidasta laitaan: elektronista musiikkia, hiphoppia, iskelmää, jazzia ja niin edelleen. On arvojemme mukaista tarjota asiakkaille monipuolista musiikkia ympäri vuoden. Eikä olisi myöskään taloudellisesti järkevää esittää livemusiikkia genrerajoitteisesti. Joensuu on kuitenkin aika pieni markkina-alue.

Hattusen mukaan elävä musiikki kiinnostaa ihmisiä ja vetää yleisöä.

– Meillä on ollut esimerkiksi nyt keväällä monia loppuunmyytyjä keikkoja eri musiikkigenreistä. Live on ollut kasvussa jo pitkään.

Kerubin kolmessa kerroksessa tarjotaan niin ruokaa, pidetään kisoja ja visailuja, kuullaan livemusiikkia sekä dj-pohjaista soittoa. Lisäksi ohjelmaan sisältyy myös esimerkiksi stand upia ja teatterinäytöksiä.

Artisti ei ole sisäänheittotuote

Yleisön ohella Kerubin musiikkitoiminnan keskiössä ovat artistit. Hattusen mukaan Kerubi on saanut heiltä paljon positiivista palautetta.

– Artisti ei ole koskaan sisäänheittotuote, vaan haluamme pitää heistä hyvää huolta. Varmasti suurimmalla osalla keikkapaikoista on sama lähtökohta. Haluamme pitää fasiliteetit kunnossa. Artistin pitää olla mahdollisimman helppo tulla keikkapaikalle ja hänelle pitää antaa kunnon mahdollisuudet soittaa hyvä keikka.

– Kun artistin on hyvä olla, hän soittaa paremman keikan. Tämä välittyy yleisölle ja yleisön on hyvä olla. Kun artistilla ja yleisöllä on hyvä olla, meidän järjestäjienkin on hyvä olla. Tämä on ketju, jonka täytyy toimia.

Kiitosta on tullut erityisesti ruokahuollosta.

– Artistien ruuat tehdään meillä viimeisen päälle, Hattunen kiteyttää.

Sielun Veljet ja Tuisku

Teoston kanssa tehtävälle yhteistyölle Hattunen antaa pelkkää kiitosta.

– Ilmoitukset eri keikoista hoituvat kätevästi sähköisesti. Meillä on voimassa olevat Teoston luvat, joita ei tarvitse hakea erikseen vuosittain. Teostolla on meille tutuksi tullut alueellinen yhdyshenkilö Kai Rosti. Kaitsulle voi aina soittaa, jos on jotain kysyttävää tai epäselvyyttä. Hommat hoituvat erinomaisesti.

Hattunen toteaa, että jokainen keikka on jollekin ikimuistoinen. Hän nostaa itse esiin kaksi erityisen mieleenpainuvaa keikkaa.

– Sielun Veljet teki vuonna 2011 Ilosaarirockissa spesiaalikeikan ja yhtye esiintyi samana vuonna myös Kerubissa. Se oli hieno virstanpylväs omallakin työuralla, kun pitkään poissa kuvioista ollut orkesteri nähtiin taas keikalla. Sielun Veljillähän on Alangon Ismon kautta vahvat kytkökset Joensuuhun ja yhtye on paikallisille iso juttu.

Toisena merkittävänä muistona Hattunen mainitsee Antti Tuiskun äskettäisen keikan. Hän toteaa Tuiskun olevan harvinaisen valloittava ja vetovoimainen artisti.

– Keikkatilanne oli suorastaan hämmentävä. Yleensä loppuunmyydyilläkin keikoilla jotkut ovat aina syömässä, oluella tai tupakalla. Antti Tuiskun keikan aikana joka ainut ihminen oli keikkasalissa, meidän henkilökunta mukaan lukien. Se on kyllä aina ”Tapaus”, kun Tuisku on keikalla.

Kunniakas historia

Nykyisessä paikassa kuudetta vuotta toimivalla Kerubilla on paljon pitempi historia, joka liittyy läheisesti Joensuun Popmuusikot ry:hyn. Kerubi tuli sen omistukseen 1990-luvun alkupuolella.

– Jo sitä ennen Kerubi oli Joensuun rockelämän keskipiste. Aiempi klubi oli muusikoiden kokoontumispaikka, jossa yhtyeitä perustettiin ja hajotettiin, soitettiin ensimmäiset keikat ja visioitiin suuria, Hattunen kertoo.

Rock-klubi Kerub jouduttiin sulkemaan vuonna 2002 ja Popmuusikot ry etsi vuosien ajan paikkaa uudelle rockareenalle.

– Lähes vuosikymmenen odotus päättyi helmikuussa 2011, jolloin uusi Ravintola Kerubi avasi ovensa. Viikonlopun mittaiset avajaiskarkelot päättyivät salanimellä esiintyneen Neljän Ruusun riemukkaaseen paluuesiintymiseen.

Nykyisen ravintolan toiminnasta vastaa Joensuun Töminä Oy, jonka taustalla on Joensuun Popmuusikot ry. Sama yhdistys vastaa Ilosaarirockista ja monista muista paikallisista musiikkiprojekteista.

– Ravintola Kerubi tukee aktiivisesti joensuulaista ja ylipäätään pohjoiskarjalaista musiikkia. Paikalliset ja lähialueiden bändit toimivat monesti lämppäreinä ja niille on järjestetty myös omia iltoja, Hattunen kertoo.

Hattusen mukaan uusi sukupolvi on tuonut musiikin tekemiseen uusia tuulia.

– Musiikinteko on laajentunut. Aiemmin nuoret tekivät lähinnä rockmusiikkia bändipohjalta. Nykyään moni tekee myös hiphoppia ja elektronista tanssimusiikkia sekä toimii tuottajana.

Tietoa musiikkiluvasta ja esitysilmoituksista

Keikka- ja tanssijärjestäjien musiikinkäytöstä maksamat korvaukset ovat tärkeää tuloa musiikin tekijöille – kaikki musiikintekijäthän eivät esiinny itse, vaan tekevät musiikkia muiden esitettäväksi. Luvan musiikin käyttöön saa Teostosta. Lue lisää musiikinkäyttöluvista

Musiikin esittäjä (bändi, orkesteri tai dj) tekee esiintymisistään puolestaan Teostolle esitysilmoituksen, jossa hän kertoo, mitä biisejä tai teoksia keikalla on soitettu. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta, eikä edellytä Teoston asiakkuutta. Tietojen avulla Teosto pystyy kohdentamaan korvauksia juuri niille musiikintekijöille ja kustantajille, joiden musiikkia keikoilla on esitetty. Myös oman musiikin esittämisestä kannattaa tehdä esitysilmoitus. Hää- tai muista yksityistyistilaisuuksista (esim. syntymäpäiviltä) esitysilmoituksia ei tarvitse tehdä. Esitysilmoituksen voi tehdä Keikkamobiili-sovelluksella tai asiointipalvelussa tietokoneella.  Lue lisää esitysilmoituksista

Jaa somessa