Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Lauri Laavakari
Kuva: Shutterstock

Kirjoja ja podcasteja inspiraatioksi musiikin ystäville

Kokosimme säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kaikille musiikista ja musiikkialasta kiinnostuneille listan musiikkiaiheisista kirjoista ja podcasteista. Listalta löytyy niin hittikappaleiden anatomiaa, laulunkirjoituksen tekniikoita kuin musiikkialan uusimpien uutisten analysointia.

Kirjoja

Kahlekuningaslaji – laululyriikan käsikirja – Heikki Salo 
Eturivin sanoittaja ja kouluttaja Heikki Salo on laatinut ainutlaatuisen oppaan säkeiden taonnan tekniikkaan ja taiteeseen. Kirja perustuu Salon pitkään kokemukseen paitsi biisintekemisen ammattilaisena myös lauluntekijöiden kurssittajana. Käsittelyssä ovat muun muassa tekstin ja musiikin välinen suhde, laulun eri osat, tekstin koukkupaikat, riimittely ja tarinankerronta. 

The Craft of Lyric Writing – Sheila Davis
Musiikintekijä ja kokenut opettaja Sheila Davis kertoo, millaisia tekniikoita voi käyttää sanoitusten kirjoittamiseen. Kirjassa analysoidaan useiden menestyneiden ammattilaisten kuten Don Henleyn, Jimmy Webbin ja Stephen Sondheimin lyriikoita. 

Melody in Songwriting – Jack Perricone 
Melody in Songwriting osoittaa, että melodian kirjoittaminen on taito, jonka voi oppia. Jack Perricone tarjoaa työkaluja ja tekniikoita kiinnostavien melodioiden kirjoittamiseen. Teoksessa käsitellään esimerkkejä tunnettujen lauluntekijöiden kuten Paul McCartneyn, Diane Warrenin ja Robert Palmerin käyttämistä tekniikoista. 

The Song Machine: Inside The Hit Factory – John Seabrook 
The Song Machine avaa popmusiikin ja musiikkiteollisuuden historiaa viime vuosikymmeniltä. Kirjailija-toimittaja John Seabrook kertoo kiehtovan tarinan luovuudesta ja bisneksestä, ja miksi pop-kappaleet ovat niin tarttuvia ja koukuttavia. Useiden artistien tarinoiden lisäksi kirjassa käsitellään myös maailmanluokan biisintekijöiden kuten Max Martin, Ester Dean ja Dr. Luken matkaa menestykseen. 

Songwriters On Songwriting – Paul Zollo 
Bob Dylan, Patti Smith, Alanis Morissette, Lenny Kravitz, Lou Reed ja useat muut aikamme merkittävät biisinkirjoittajat kertovat ajatuksiaan musiikista. Yhteensä 62 musiikintekijän haastattelussa on esillä lähes jokainen populaarimusiikin genre bluesista poppiin ja rokkiin. 

Writing Better Lyrics – Pat Pattison 
Klassikkoteos, joka sopii niin uusille kuin kokeneille lauluntekijöille. Maineikas laululyriikan kirjoittaja ja pedagogi Pat Pattison on opettanut 39 vuotta Berklee College of Musicissa laulunkirjoitusta ja luonut pedagogisen pohjan koko laulunkirjoituksen opetukselle.

Kotimaisia podcasteja:

Säv.San.Sov.
Teoston podcast-haastattelusarjassa tunnetut kotimaiset musiikintekijät ja säveltäjät kertovat kiinnostavia, hauskoja, koskettavia ja avartavia tarinoita työstään. Sarjassa haastateltavina mm. Jukka Immonen, Kassu Halonen, Pauli Hanhiniemi, Paula Vesala, Saara Törmä & Aku Rannila, Tuomas Kantelinen, Iiro Rantala, Kaija Saariaho ja Risto Asikainen.

Antti x Antti – Kaksinkertainen katsaus popmusiikkiin
Antti X Antti on Antti Granlundin ja Antti Hietalan isännöimä podcast, jossa käydään kaksinkertaisesti läpi relevanteimmat kysymykset, spekulaatiot ja teoriat niin suomalaiseen kuin kansainväliseenkin popmusiikkiin liittyen.

Rytmimanuaali – Kovetettua Viisautta
Kovettua Viisautta on podcast-sarja, jossa keskustellaan musiikkialasta erilaisten artistien, paikallisten toimijoiden ja muiden alan tekijöiden näkökulmien kautta. Vieraina mm. Oranssi Pazuzu, Henrik! ja Universal Musicin Marja Kokko ja Tuomas Rinne. Podcastin ideana on antaa vinkkejä aloittelevalle artistille, bändille ja työntekijälle. 

MUSA VAI BISNES
Radio Helsingin -ohjelmassa pureudutaan musiikkialan ilmiöihin, ajankohtaisiin tapahtumiin ja kuumiin teemoihin. Lähetyksissä mukana kiinnostavia artisteja ja musiikintekijöitä sekä musiikkialan taustavaikuttajia. Ohjelman toimittaa ja juontaa Maria Veitola ja ohjelma on kuunneltavissa myös on-demand.

Englanninkielisiä podcasteja:

And The Writer Is..
Ross Golan ja Joe London juttelevat huipputekijöiden kanssa musan tekemisestä. Yli 70 jakson verran haastatteluja Paul Ankasta Wyclef Jeaniin. Ross Golan ja Joe London ovat itsekin kokeneita ja menestyneitä biisintekijöitä.

Setlist
Complete Music Updaten podcastissa viikoittain katsaus musiikkiin ja musiikkibisneksen uutisiin Lontoosta käsin.

Sodajerker on Songwriting
Sodajerker eli liverpoolilaiset musiinkintekijät Simon Barber and Brian O’Connor ovat haastatelleet yli 150 jaksoon maailman menestyneimpiä musiikintekijöitä. Vieraina todella isoja nimiä, niin vanhempaa kaartia kuten Sting ja Paul McCartney että myös tuoreempia kuten Hozier ja Paloma Faith.

Song Exploder
Song Exploderin jaksoissa biisien tekijät pistävät biisin palasiksi. Podcastissa kuulet pala palalta, miten tietyt biisit ovat rakentuneet ja tarinat biisien takaa. Mukana muun muassa Sheryl Crow, Slipknot, Robyn ja Vampire Weekend.

The Art of Process with Aimee Mann & Ted Leo
Laulaja-lauluntekijät Aimee Mann ja Ted Leo sekä vaihtuvat vieraat keskustelevat luovasta prosessista – kuinka ideoista syntyy taidetta.

Creative Processing with Joseph Gordon-Levitt
Kymmenen jakson podcast, jossa Joseph Gordon-Levitt keskustelee luovan alan ihmisten kanssa. Vaikka kyseessä ei ole varsinaisesti musiikkipodcast, tarjoaa se kuitenkin mielenkiintoisia näkökulmia luovaan prosessiin.

 

 

Jaa somessa