Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Vappu Aura
Kuva: Olavi Rytkönen

Koronatuki tilkitsi isoja tulonmenetyksiä

Koronavuosi 2020 oli monelle musiikin ammattilaiselle taloudellisesti musertava. Näin myös yhdelle Suomen kirkkaimmista kansainvälisistä musiikin tekijöistä, blueskuningattareksikin kutsutulle Erja Lyytiselle. Rajoitusten iskettyä päälle maaliskuussa 2020, kalenterista katosivat 120 keikkaa ympäri maailmaa sekä niiden valmisteleva työ.

Koska Lyytinen pyörittää myös omaa levy-yhtiötoimintaa, tapahtumatuotanto- ja managementyritystä, hän ei voinut jäädä odottelemaan parempia aikoja. Normaaliaikana yritys olisi työllistänyt reilun tusinan verran ihmisiä, mutta nyt ei ketään.

”Tulot katosivat, mutta työmäärä lisääntyi. Erityisesti hallinnollista ja byrokratiaan liittyvää työtä tuli valtavasti lisää. Pakko oli heti lähteä miettimään, miten tästä eteenpäin selvitään. Kehitettiin striimikeikkoja, uusia tuotteita, verkkokauppaa ja markkinointia”, Lyytinen kertoo.

Uudet innovaatiot eivät kuitenkaan tuo tuloja samalla logiikalla kuin aiempi työ. Esimerkiksi striimattuja keikkoja ei voi tehdä kovin montaa.

”Striimikeikkojen on oltava uniikkeja. Myös fanikokemukseen pitää panostaa ihan eri tavalla. Ensimmäisellä striimikeikalla meillä oli erillinen meet & greet -osuus ja siitä tuotettiin myös levy ja DVD. Toiselle keikalle saatiin puolestaan sponsoreita kattamaan kuluja.”

Tekijänoikeuskorvauksilla on iso merkitys musiikintekijän tuloissa

Jotta Lyytinen on voinut jatkaa työtään ammattimaisena musiikin tekijänä, on koronavuoden tuilla ollut iso merkitys. Yritys on saanut tukea uusien tuotteiden kehittelyyn, mutta kustannustuet eivät ole ehdoiltaan sopineet tapahtuma-alan yritykselle.

Säveltäjä-sanoittaja Lyytinen sai loppuvuodesta Teoston koronatuen kattamaan menetettyjä tekijänoikeuskorvauksia.

”Kyllähän tekijänoikeuskorvauksilla on ollut iso merkitys henkilökohtaisissa tuloissa. Ne tulevat aina vähän jälkikäteisesti, joten menetykset sillä puolella ovat alkaneet näkyä vasta nyt. Tuki tilkitsee niitä valtavia tulonmenetyksiä, joita korona on tuonut. Ja mahdollistaa sen, että voi jatkaa eteenpäin. Tässä työssä pitää jatkuvasti investoida tulevaan ja huolehtia siitä, että homma jatkuu myös ensi vuonna. ”

Luovan työn tekijältä pitää koronavuonna syntyä myös uusia biisejä. Teoston koronatuki antoi hengähdystauon myös henkisellä puolella.

”Että ihan kaikki vastuu ei ole täysin omilla harteilla.”

Teoston taloudellinen vastuu

Taloudellisesti vahvana Teostolla on mahdollisuus vastata sidosryhmiensä tarpeisiin. Taloudellinen vastuumme tarkoittaa toiminnan tehokkuudesta ja kilpailukyvystä huolehtimista.

Lue lisää taloudellisesta vastuusta


Jaa somessa