Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Risto Salminen
Kuva: Shutterstock

Kymmenen miljardin dollarin luova ala anoo tukea koronakriisissä

Cisacin kirjeen muita allekirjoittajia Jean-Michel Jarren lisäksi muun muassa laulaja ja lauluntekijä Angelique Kidjo, elokuvaohjaaja Marcelo Piñeyro, kuvataiteilija Miquel Barceló ja elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Jia Zhang-Ke.

Cisac on maailman suurin luovan alan verkosto. Se edustaa yli kahta sataa organisaatiota ja noin neljää miljoonaa eri musiikinaloilla työskentelevää tekijää. Avoimessa kirjeessä todetaan, että musiikintekijöiden järjestöt tilittävät korvauksia yhä alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti ja pyrkivät samalla hyödyntämään erilaisia hätätilanteisiin tarkoitettuja rahastoja.

Saksan tekijänoikeusjärjestö Gema on ilmoittanut lanseeraavansa jopa 40 miljoonan euron hätäapurahaston musiikintekijäjäsenilleen. Myös Teosto Suomessa tukee asiakkaitaan mm. Music Finlandin ja Musiikin Edistämissäätiön kautta.

Myös eurooppalainen kattojärjestömme Gesac vaatii päätöksentekijöitä ryhtymään pikaisiin toimiin luovan alan huomioimiseksi. Se suosittelee kannanotossaan, että komissio nostaisi selkeästi esiin kulttuurisektorin merkityksen, kun se myöntää kriisirahoituksen varoja jäsenvaltioille. Komission on varmistettava, että luovilla aloilla työskentelevien erityisen epävarma asema otetaan huomioon, kun COVID-19-toimista päätetään.

Myös jäsenvaltioiden on varmistettava, että riittävä osa EU:n antamista hätäapuvaroista on luovien alojen ja kulttuurisektorin käytettävissä. 

Euroopan parlamentin kulttuurivaliokunta kutsui EU:ta ja jäsenvaltioita auttamaan koulutusalaa ja luovia sektoreita, jotta koronan vaikutuksia voitaisiin lieventää. Kirjelmän mukaan komission ja jäsenvaltioiden olisi nyt näytettävä luovan alan toimijoille, että ne tekevät kaikkensa – etenkin tarjoamalla merkittävää taloudellista tukea – lieventääkseen viruksen vaikutuksia. Valiokunta toteaa, että luova ala kärsii kriisistä aivan kuten ravintola-alakin ja tarvitsee samantasoista tukea.

Ennenkokematon uhka luovalle alalle – maailmanlaajuisesti

Musiikintekijät ja esiintyjät ansaitsevat vuosittain noin 10 miljardia dollaria tekijänoikeuskorvauksina. He taistelevat kuitenkin edelleen digitaalisista kanavista saatavien tulojen reilumman jaon puolesta.

Sekä Cisac että Gesac yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa ovat määrätietoisesti edistäneet tekijänoikeusuudistusta. Kun musiikin kulutus on nyt siirtynyt pääosin verkkoon, tämäkin tavoite on entistä tärkeämpi. Lainsäädännön toimeenpano on Suomessakin parhaillaan käynnissä. 

Koronavirus on maailmanlaajuinen uhka laajalle joukolle luovan työn tekijöitä, jotka haluavat elättää itsensä työllään. Musiikin, audiovisuaalisten teosten, kuvataiteen ja kirjallisuuden tekijät ovat  kulttuurimme ekosysteemin ytimessä. Heidän luomansa teokset auttavat ja yhdistävät tälläkin hetkellä miljoonia ihmisiä, jotka ovat pakotettuja elämään karanteenissa. 

Moniin toimiin on toki jo ryhdytty. Monissa maissa, kuten Ranskassa, hallitukset ovat myöntäneet hätärahoitusta luovalle sektorille.

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö on yhdessä monien säätiöiden ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa myöntänyt nopeana ensiapuna 1,5 miljoonaa euroa taiteen ja kulttuurin ammattilaisille. Jotkin muut maat, kuten Argentiina, Chile ja Peru, ovat auttaneet taiteentekijöitä verojen ja sosiaaliturvamaksujen huojennuksilla sekä hätäapumaksuilla. 

Nämä ovat kuitenkin vasta ensiapua. Nyt tarvitaan isoja panostuksia ja siltaavia ratkaisuja, jotta luova ala selviää kriisistä.

Risto Salminen
Toimitusjohtaja, Teosto 

Jaa somessa