Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Ville Mäkinen
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Miksi musiikin tekijän kannattaa tehdä teosilmoitus Teostoon?

Teoston Senior Project Manager Ville Mäkinen on työskennellyt Teostolla 20 vuotta ja kerryttänyt kokemusta musiikkiteosten dokumentoinnista, musiikin esitysraporttien käsittelystä, korvausten tilittämisestä sekä oikeudenomistajien verkkopalveluiden kehittämisestä. Näkökulmassaan hän kertoo, miksi tekijälle kuuluva raha toisinaan odottaa noutajaansa – aivan turhaan.

Aloittaessani Teostolla oikeudenomistajien eli tekijäasiakkaiden tärkeimpiin kuuluva sopimus, eli teosilmoitus, toimitettiin meille paperilomakkeilla. Jotta sopimus on sitova, oli kaikkien osapuolten vahvistettava tämä allekirjoituksellaan. Allekirjoitusten saaminen oli teoksen tekijöiden vastuulla ja tässä onnistuttiin usein vaihtelevalla menestyksellä.

Teoksen ilmoittaminen verkkopalvelussa on onneksi jo 2000-luvun alusta alkaen ollut perustoiminto, ja allekirjoitusten metsästämisestä on voitu luopua. Palvelun käyttäjä solmii verkkopalvelusopimuksen, jonka myötä hän vastaa antamiensa tietojen oikeellisuudesta.

Teoksen ilmoittaminen ja toimittaminen Teostoon sujuu siis helposti muutamassa minuutissa, minkä jälkeen teoksen käytöstä voidaan periä rahaa, teos voidaan tunnistaa ja korvaukset tekijöille maksaa. Mutta…..

Harmillisen usein teos jää ilmoittamatta Teostoon. Tekijän huomio keskittyy keikkojen suunnitteluun tai uuden teoksen esittelyyn ja promoamiseen.

Teos tuotetaan, tallennetaan ja se ehkäpä myös muistetaan ilmoittaa Gramexille. Tämä kaikki on kiivas ja usein kallis prosessi, ja sovittavia ja muistettavia asioita on iso määrä.

Sopimukseton tila, jossa teosilmoitus on tekemättä, on kuitenkin ikävää siinä mielessä, että kaikki yllä kuvattu työ oman musiikin eteen tuottaa vain osittaisia korvauksia. Taloudellista termiä käyttäen teoksen kate heikkenee. Online-alueilla syntyy lisäksi tilanteita, jossa esimerkiksi Spotifyssä tarjolla olevasta teoksesta ja sen kuunteluista ei voida laskuttaa, sillä emme voi vahvistaa, että meillä on teokseen oikeus. Tekijän tekemä teosilmoitus sopimuksena antaa meille tämän oikeuden. Luonnollisesti: jos emme ole voineet laskuttaa, emme liioin voi tilittää.

Vuoden 2020 alusta alkaen olemme tunnistaneet noin 8100 teosta, joista emme ole saaneet teosilmoitusta. Näistä teoksista emme siis ole voineet tilittää tekijänoikeuskorvauksia niiden oikeudenomistajille. Teosten arvo tilityksessä on jopa 500 000 euroa. 

Pähkinänkuoressa: teoksen ilmoittaminen Teostoon on verrattavissa siihen, että ilmoittaisit tekemäsi työtunnit työnantajalle. Se kannattaa.

Pidäthän myös yhteystietosi ajantasalla Teoston verkkopalvelussa

Kun tekijänä olet on ilmoittanut teoksesi Teostoon, teosten esitykset voidaan laskuttaa ja tunnistaa tilitettäväksi. Tällöin olemme maalissa, tai ainakin melkein. Työtuntien ilmoittamisen lisäksi työnantaja tarvitsee myös tiedon, mille tilille maksettava korvaus suoritetaan.

Tällä hetkellä Teoston tilitykset maksetaan neljä kertaa vuodessa. Jokaisen tilityksen maksamisen yhteydessä meille kuitenkin palautuu kymmenittäin maksuja pankeilta eri syistä. Yksi suurimmista syistä on vanhentunut tai virheellinen tilinumero, tai sitä ei ole tiedossamme lainkaan. Olemme törmänneet tilanteisiin, jossa jopa vuosia tilitettäväksi tarkoitetut korvaukset odottavat asiakastilillä, että ne voidaan maksaa asiakkaalle.

Syksyllä 2022 havahduimme Teostossa ongelmaan ja olimme asiakkaisiimme yhteydessä merkittävimpien summien osalta, ja pyysimme heitä tarkistamaan ja päivittämään yhteystietonsa ja tilinumeronsa.

Tekijänä voit itse päivittää yhteystietosi verkkopalvelussamme. Myös asiakaspalvelumme auttaa mielellään.

Mikä sinun tulisi sitten muistaa?

  1. Tee uudesta teoksestasi teosilmoitus Teoston verkkopalvelussa
  2. Tarkista yhteystietosi ja päivitä ne tarvittaessa
  3. Tarkista ja vahvista verkkopalvelussa vahvistamattomat teokset oman profiilisi Teokset-kohdasta. Vahvistamattomat teokset ovat musiikin käyttäjien esitysilmoituksissaan ilmoittamia teoksia, joita ei ole teostietokannastamme löytynyt.

Huomioimalla nämä asiat varmistat, että saat sinulle kuuluvat korvaukset. Tilipussi kasvaa ja sinä kiität.

Katso myös tuore videomme siitä, miten tilitysprosessimme meneekään – eli miten raha siirtyy musiikin käyttäjältä musiikin tekijälle.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.


Jaa somessa
Lue lisää